Afbeelding
Lekker sfeervol shoppen in het centrum van Zaandam, dit jaar mooier dan ooit verlicht. (Foto: Dirk Karten))

Zaanse Black Friday: sfeervol koopjesfeest

ZAANSTREEK – Vrijdag 29 november is het zover: Black Friday. Of op z'n Nederlands Zwarte Vrijdag. Een uit Amerika overgewaaide traditie die sinds 2015 in ons land opmars maakt. De reden van dit toenemende succes is in feite simpel: heel veel voordeel. Het is een dag waarin winkeliers het graag 'zwart van de mensen' ziet door middel van superaanbiedingen. Ook in de Zaanstreek doen veel ondernemers mee aan dit fenomeen.

Of het nu gaat om Sinterklaas- of kerstinkopen, of gewoon een cadeau voor iemand die jarig is; het doen van een aankoop op vrijdag 29 november biedt grotere kans op veel voordeel. Dat gaat in Amerika zelfs zo ver dat bedrijven hun medewerkers een extra vrije dag geven waardoor ze de mogelijkheid hebben op grote schaal kerstinkopen te doen. Want Zwarte Vrijdag is de vrijdag na Thanksgiving. De dag waarop veel Amerikanen traditiegetrouw beginnen met doen van inkopen voor kerst.

'Zwarte cijfers'

Rodi Media schenkt dit jaar extra aandacht aan dit koopjesfenomeen. Als uitgeverij bieden wij al meer dan veertig jaar aan lokale ondernemers de kans hun nieuws- en advertenties bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. Dat doen we op nieuwsdragers als veelgelezen weekbladen tot uitstekend bezochte onlineplatformen. En van glossy magazines tot verspreiding van flyers en folders. Met deze aandacht voor de aanbiedingen die Zaanse ondernemers bieden tijdens Black Friday willen ze meehelpen om hetzelfde te doen wat gebruikelijk is op de dag van deze Amerikaanse traditie: lokale ondernemers de kans bieden in 'zwarte cijfers' hun dagomzet te noteren.

Theorie

Een van de theorieën over het ontstaan van Black Friday is dat retailers dan voor het eerst in het jaar 'zwarte cijfers' schrijven. De gewoonte was destijds dat ondernemers hun verliezen in rode cijfers noteerden. En winsten in zwarte cijfers. Door de hoge omzet tijdens Black Friday kunnen er hopelijk bij veel Zaanse ondernemers flinke winsten worden gemaakt. En de zwarte pen uit de kast gehaald.

Dubbel voordeel

Dus in feite dubbel voordeel: voor de consument die naar huis gaat met een schitterend geprijsde aankoop en de ondernemer die een mooie winst kan maken. Of Black Friday zo'n sterke koopjesdag wordt als in Amerika, zal de tijd uitwijzen. Door zorgt Zwarte Vrijdag er zelfs voor dat koopjesjagers dagen voordat het zover is, hun auto's op parkings bij koopcentra neerzetten. Dit om zeker van een parkeerplek te zijn dichtbij de winkel om de spullen in te laden. Of omdat de toegangswegen naar de stad verstopt zitten.

Koop lokaal

Tip: ondanks kortingen die op kunnen lopen tot zo'n tachtig procent leert de ervaring van voorgaande jaren, blijf prijsbewust. Kijk vooraf of de aanbieding wel een echte aanbieding is. En: koop lokaal! Hoe aanlokkelijk het ook kan zijn om via een muisklik aankopen te doen aan de andere kant van de wereldbol, denk ook aan de winkeliers in onze eigen Zaanstreek. Waar de mogelijkheid bestaat kleding te passen (in plaats van dat jurkje in maat 38 uit China die net uw dochtertje van tien past), de kwaliteit te zien en voelen. En waar service vanzelfsprekend is. De bedrijven die in dit weekblad adverteren helpen hun klanten graag en vakkundig.

Nog een voordeel voor wie met extra voordeel op Black Friday Zaans shopt: wat zijn onze winkelstraten weer mooi verlicht! Veel koopplezier en voordeel toegewenst namens alle medewerkers van het Zaans Stadsblad!