De kenmerkende fietsbrug bij Hoogtij.
De kenmerkende fietsbrug bij Hoogtij. (Foto: Dirk Karten)

Windturbines bij HoogTij om te verduurzamen

ZAANDAM - Er zijn goede kansen om een duurzame warmte- en energievoorziening te ontwikkelen op bedrijventerrein Hoogtij in Zaandam. Dit blijkt uit een onderzoek dat Royal Haskoning DHV (RHDHV) in opdracht van de gemeente Zaanstad heeft uitgevoerd.

Tevens concludeert de RHDHV dat er vooral kansen worden gezien voor een warmtenet dat wordt gevoed met warmte uit het oppervlaktewater van het Noordzeekanaal (TEO: Thermische Energie uit Oppervlaktewater). De OHW omarmt de uitkomsten van dit onderzoek en is bereid om samen met de gemeente de definitieve haalbaarheid hiervan nader te onderzoeken. Namelijk een combinatie van warmte-koude opslag (WKO) en daarmee dus warmte en koude levering voor de nieuwe en/of (deel) van de bestaande bedrijven.

De uitkomsten zijn ook op haalbaarheid getoetst. HVC heeft veel ervaring en expertise op dit gebied en is daarom ook gevraagd om de OHW en het college in het vervolgtraject te adviseren.

Windturbines

Daarnaast biedt HoogTij de mogelijkheid tot het plaatsen van twee of drie windturbines. Daarmee kan in de toekomst in de gehele elektriciteitsvraag worden voorzien. De mogelijkheden van beide voorzieningen worden komende tijd verder onderzocht. Wethouder Duurzaamheid Sanna Munnikendam: ''Het is goed nieuws dat deze mogelijkheden er zijn en verder onderzocht worden. HoogTij is de plek waar duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan.

HoogTij is een havenlocatie met bedrijfskavels en is te vinden tussen Buitenhuizen en Zaandam-Zuid. Bedrijven profiteren hier van de energietransitie en groeimarkt in windparken en van de kennis en innovaties in de voedingsindustrie. Er wordt gewerkt aan een duurzame toekomst op diverse terreinen.