Fastfood op z'n tijd kan geen kwaad, maar teveel 'vette happen 'wel...
Fastfood op z'n tijd kan geen kwaad, maar teveel 'vette happen 'wel... (Stockfoto)

Project Gezond Opgroeien gaat door

ZAANSTREEK - Het regionale project Gezond Opgroeien, met als projecttitel Bruggen naar Gezond Gewicht, krijgt groen licht voor de voortzetting ervan in de komende drie jaar. Het plan van aanpak is goedgekeurd waardoor een subsidie van € 374.800,- is toegekend.

De gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Wormerland en Zaanstad gebruiken dit geld voor het stimuleren van een gezondere leefomgeving voor kinderen en hun ouders. GGD Zaanstreek-Waterland, gemeenten en andere organisaties zijn het project in 2018 begonnen. Het doel van het vierjarige project is een gezondere leefomgeving voor kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders.

Gezonde leefstijl

Ook willen de gemeenten gezinnen met kinderen met overgewicht en obesitas beter helpen met een gezondere leefstijl. Dit doen zij samen met de kinderen, hun ouders en professionals. Het project is hard nodig, want Zaanstreek-Waterland staat in de top vijf zwaarste regio's van Nederland. Het aandeel 10-jarige kinderen met overgewicht ligt met 17% hoger dan het landelijke gemiddelde (14%).

Spil in begeleiden

In het eerste jaar van het project zijn alle voorbereidingen getroffen om de plannen uit te kunnen voeren. De GGD leidde professionals op tot Centrale Zorgverleners. Zij begeleiden kinderen naar een gezond gewicht, met aandacht voor het hele gezin. Deze Centrale Zorgverleners zijn de spil binnen gezondheidsnetwerken, waarin professionals samenwerken. Ook dachten ouders en professionals met de gemeenten mee over wat in hun omgeving nodig is om gezond op te groeien. Deze ideeën werden meegenomen in het plan van aanpak. Er is extra aandacht voor kinderen tot 12 jaar en kinderen die in armoede leven.