Afbeelding
(Foto: PR)

Gezellig winkelen in de Gierstraat, ondernemers staan voor u klaar!

HAARLEM - Zelden zie je een straat waar alles klopt. Winkels met prachtige ambachten en producten, hardwerkende ondernemers waar de 'gun-factor' hoog ligt en waar de panden nog klasse en stijl uitstralen. De Gierstraat heeft het allemaal. In het centrum van Haarlem is zij één van de oudste straten waar zowel toeristen als inwoners heerlijk kunnen slenteren. Met een diversiteit van ruim zestig bijzondere zaken is de Gierstraat uniek te noemen. Van kinderboek tot speltbagel, van klassieke cd, koffiebonen of sneakers tot Haarlemmerolie, de Gierstraat zit vol verrassingen. Er is leven en actie in de Gierstraat.

Wat deze straat ook aantrekkelijk maakt is de saamhorigheid van de ondernemers. Volgens Nancy ten Brink, eigenaresse van lingerie- en ondermodezaak Nencies, staan alle neuzen van de ondernemers in dezelfde richting. 'We zijn er niet alleen voor onszelf en onze zaak, maar voor de straat, waar onze klanten graag komen."

Ambacht staat centraal

De Gierstraat is een van de oudste straatjes van Haarlem. Waar vroeger nog een trambaan doorheen liep, is het nu een autoluwe straat (vanaf 11.00 uur) geworden waar je als toerist maar ook als inwoner heerlijk doorheen kunt wandelen en waar je als fiets te gast bent. Ook mensen die oog voor architectuur hebben kunnen hun lol op. Maar liefst 18 panden staat geregistreerd als Rijksmonument. Maar de Gierstraat is meer dan alleen een leuke straat om doorheen te wandelen. Bezoek de unieke winkels, geen ketens, en zie wat de ondernemers te bieden hebben. Naast hun kennis en expertise bieden ze ook een kopje koffie met wat lekkers aan. Laat u zelf in de watten leggen en geniet.

Diversiteit

Bij de meeste winkels staan de eigenaren nog achter de toonbank. Geen grote winkelketens, maar echte eenmanszaken waar de liefde voor het product nog te vinden is. "De meeste ondernemers zijn al meer dan twintig jaar in de Gierstraat gevestigd. Het voelt als thuiskomen, en dat stralen we ook naar de klant uit. Misschien is dat ook de reden van deze succesvolle straat. Er is weinig tot geen leegstand. En als er een pand vrijkomt, dan is deze zo weer verhuurd," vertelt Nancy enthousiast.

Bij de tijd

De ondernemers zijn nog van de oude stempel. "We nemen de tijd voor onze klant, hebben kennis van de producten en denken met de klant mee. Toch gaan we ook met de tijd mee. We zijn actief op social media met een Facebookpagina, we hebben een app voor de ondernemers en spelen in op actualiteit. Zo speelt Halloween straks weer een grote rol in de straat. Elke ondernemer zal op zijn of haar manier aandacht schenken aan deze dag. De etalages zijn mooi ingericht en er zullen speciale acties zijn."

Als ondernemer wil je niet alleen een mooi pand met mooie producten, maar ook de ligging is ontzettend belangrijk. "Deze straat is het kloppend hart van het centrum van Haarlem. Je kunt deze straat niet doorfietsen of wandelen zonder ergens naar binnen te gaan. We maken met zorg de etalages op en met feestdagen doen we nog een beetje meer ons best. Een mooi voorbeeld is straks weer de bekende Kerstmarkt die door de Gierstraat loopt."

De winkeliersvereniging heeft maandelijks vergaderingen over hoe de straat het beste te profileren. "Elke ondernemer geeft daar zijn of haar inbreng en voert dat ook uit. Zo kom je aan saamhorigheid en eenheid van je straat. Hou je van Haarlem, dan hou je van de Gierstraat!"

Afbeelding
Afbeelding