Afbeelding
(Foto: Gemeente Haarlem)

Roze stippen markeren te kappen bomen in Schalkwijk

HAARLEM - In Schalkwijk hebben 97 populieren en wilgen een roze stip gekregen. Volgens de gemeente Haarlem worden deze bomen eind dit jaar nog gekapt en vervangen in het plantseizoen door 97, en indien mogelijk, meer duurzamere bomen.

Kappen en vervangen bomen

Het gaat om te kappen populieren en/of wilgen die aan het eind van hun levensduur zijn. Met stip zijn ze makkelijker te herkennen voor bewoners en voorbijgangers. De kap van deze bomen start eind van dit jaar. In het plantseizoen van 2019-2020 worden 97 of meer bomen geplant van een duurzamere boomsoort.

Op de projectpagina www.haarlem.nl/bomeninschalkwijk staan overzichtskaarten van de te kappen bomen per wijk in Schalkwijk.

De Haarlemse Bomenridders hebben bezwaar gemaakt tegen deze kap. "Het ging in eerste instantie om 350 bomen maar we hebben in een gesprek met de gemeente er 250 van de lijst kunnen afhalen. Die 250 worden eerst nog in de gemeenteraad besproken. Maar deze 100 zouden opnieuw worden beoordeeld omdat de eerste beoordeling veel te streng was. Haarlem kap 75% van de populieren terwijl steden als Amsterdam en Zwolle bij eenzelfde controle circa 15% kappen. Er is een landelijke richtlijn populieren waar Haarlem aan heeft meegewerkt maar die de gemeente naast zich neerlegt, het is onduidelijk waarom. Wij willen graag dat de gemeente die landelijke richtlijn gebruikt, die is apart gemaakt i.s.m. Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Den Haag, Rotterdam om juist gezonde bomen te sparen. Met de klimaat opwarming zijn bomen belangrijk om CO2 vast te leggen maar bomen geven ook verkoeling. In steden kan het tot 10 graden warmer zijn zonder bomen,'' aldus een woordvoerder van de Haarlemse Bomenridders.

Grote onzin

"Over de stippen op de bomen. Onzin in onze ogen. Veel te laat. Er kon tot 22 oktober bezwaar worden gemaakt en de stippen stonden er vrijdagavond of zaterdag op. Bovendien is het voor burgers heel lastig om bezwaar te maken, daar willen wij juist mee helpen. Bovendien door die stippen (waar we vragen over krijgen) lijkt het alsof al die bomen weggaan. Dat is nog lang niet zeker. Er is nog bezwaar, rechtszaak en dergelijke. Wethouder Snoek heeft beloofd geen boom te kappen totdat er in de gemeenteraad over gesproken is. Wij hebben veel contact met politici hierover."

Scannen

Maar wat wil de organisatie dan wel? "Wat wij wel willen is een QR code op de bomen die mensen met de telefoon kunnen scannen die verwijst naar de vergunningen en alle informatie. Op dit moment zijn de vergunningen nog steeds niet openbaar. Om alle argumenten voor de kap te lezen moet je 12,50 betalen om ze bij de Raaks in te zien. Belachelijk en niet van deze tijd en op die manier maak je het burgers heel lastig."