Ingezonden brief

"Sluit fietspad Verenigde Polders tijdens broedseizoen"

In uw blad Haarlems Nieuwsblad van 4 april jl. heb ik uw stuk over de Verenigde Polders (VP) zorgvuldig gelezen. Het is natuurlijk best aardig dat de politiek met name de heer Garretsen van de SP belangstelling toont voor de Verenigde Polders. Allen ben ik het met zijn conclusies niet eens.

Ik volg de afgelopen 15 jaar de vogelstand van de VP dagelijks. Ik woon grenzend aan het weiland en heb zodoende zicht op de V. Polder. Wat gezegd wordt dat de vogelstand beïnvloed wordt door los lopende honden is onjuist. Ik heb geen los lopende honden op het weiland gezien, het komt een hele enkele keer voor. Wat wel de vogelstand heeft beïnvloed zijn de werkzaamheden van de overheid zoals een enorme rioolpersleiding aanleggen dwars door het weiland, verbreding van de sloten rondom de VP of het afschieten van ganzen. Mijn ervaring is dat de weidevogels vlak langs de Lage Kadijk rondscharrelen, ook de telling van de kievit nesten (dit jaar 14 stuks) en tureluur nesten laten een heel ander beeld zien.

De heer Garretsen heeft wel een punt als gaat over gemotoriseerd verkeer (dat moet terug gedrongen worden) over de Lage Kadijk en het fietspad rondom de VP. Bij de molen de Hommel en elders in de Ringvaart liggen illegale boten waarvan de bewoners naar hartenlust met brommers, auto's en aggregaten dagelijks in de weer zijn dat geeft heel veel onrust in het gebied ook in de avonduren.

Het zou aanbeveling verdienen als aan deze ongewenste situatie bij de molen een eind werd gemaakt waardoor de rust terugkeert. Ook ben ik het eens dat de verkeersbordjes met rijwielpad weer terug geplaatst worden waardoor het duidelijk wordt dat het hier gaat om een fiets en wandel gebied zo ook de rood witte paaltjes in ere herstellen dat zou een stuk schelen. Het afsluiten van de Lage Kadijk heeft geen zin daar hebben we in het verleden al ervaring mee opgedaan dat heeft nooit geleid tot meer weidevogels. Boer van de Nes volgt een aangepast maaibeleid en houdt samen met mij de vogelstand en nesten bij.

Henk Rookhuiszen.