De toneelgroep van het Nieuwe Wereldhuis met rechts op de eerste rij regisseur Paula Juan Lima.
De toneelgroep van het Nieuwe Wereldhuis met rechts op de eerste rij regisseur Paula Juan Lima. (Foto: Willem Brand)

Ondersteboven van 'Stem van de stad'

HAARLEM - 'Ik ben hier ondersteboven van,' roept een vrouw na afloop van de voorstelling 'Stem van de stad' in de bibliotheek van Haarlem Centrum. Een groep van vijftien spelers heeft op een prachtige manier laten zien dat positief in het leven staan en de wil om er wat van te maken totaal niet afhangt van waar je geboren bent, maar hoe je je persoonlijk opstelt.

Door Willem Brand

Centraal in het stuk staan Hanna en Louise, de een is eenzaam en onbuigzaam, de ander open en vriendelijk. Hanna wijst contact met anderstaligen af vanwege kleur en vreemd taalgebruik. Louise staat open voor nieuwe ontmoetingen. Pas aan het eind ontdooit de eenzame Hanna bij een kennismaking met Katja, een in Rusland geboren vrouw.

Paula Juan Lima, de in Argentiniƫ geboren regisseur, heeft al improviserend deze onervaren groep tot een geheel samengesmeed. Je kunt ook zien dat de o.a. in Syriƫ, Ghana en Rusland geboren mensen vol zelfvertrouwen op toneel staan.

Een prestatie van formaat, vindt Hanna Holvast die net als Louise Koster in hofje Codde en van Beresteyn woont. Vooraf had Paula het publiek toegesproken: 'Toneel is een goede manier om contact te maken. Wij proberen het beste van onszelf te laten zien. Probeert u als publiek ook met deze blik te kijken.' Een rake levensles.

Na afloop praten de twee toneelspelende hofbewoonsters met drie hofgenoten na op het terras. Greet vond het een mooi gegeven en het enthousiasme van de groep aanstekelijk. Charlotte vond het prachtig om te zien 'wat je met weinig veel kunt doen'. Nog te zien in het Badhuis en in de Pletterij. Kijk op de website voor meer informatie.