Foto: Het is triest dat er anno 2019 nog steeds veel geweld is tegen LHBT-ers.
Foto: Het is triest dat er anno 2019 nog steeds veel geweld is tegen LHBT-ers. (Foto: Pixabay)

Trots Haarlem wil meer aandacht voor geweld tegen LHBT-ers

HAARLEM - Fracties van de gemeente Haarlem hebben een brief ontvangen van de in Haarlem opgerichte Stichting Dusty Foundation. Deze stichting wil meer aandacht voor geweld tegen Lesbiennes, Homo's, Biseksuelen en Transgenders (LHBT-gemeenschap). Ook wil zij zich inzetten voor juridische en emotionele ondersteuning voor de slachtoffers.

Door Christa Warmerdam

De LHBT-gemeenschap heeft anno 2019 nog steeds last van agressie en geweldplegingen. Sander van den Raadt (Trots Haarlem): "Als mensen aangifte doen worden er van de 1500 meldingen maar tien opgelost. Dat is wel erg weinig. Het motiveert extra om aangifte te doen als dat kan bij gelijkgestemde mensen en daar hebben we het fenomeen 'Roze in Blauw' voor, mensen die bij de politie werken die zelf bij de LHBT-gemeenschap gemeenschap horen." Van den Raadt wil dan ook van de raad weten of die mogelijkheid er ook in Haarlem is.

Burgemeester Jos Wienen geeft in de raadsvergadering van 18 april aan dat over dit onderwerp al vaker gesproken is en reageert. "We hebben toen al besproken of je voor specifieke doelgroepen de drempel moet verlagen. Het kan soms verstandig zijn en soms helemaal niet. Het is in ieder geval een onderwerp waar veel aandacht voor is." Een vreemd antwoord en hij vervolgt: "Ik neem het mee naar de politie. Ik weet dat we vanuit het antidiscriminatiebureau kijken of er bepaalde barrières zijn."

Wienen belooft tot slot dat hij het verder zal bespreken met de desbetreffende instanties. Roze in Blauw is een landelijk samenwerkingsverband van alle Roze in Blauw-teams uit alle politie-eenheden en diensten van de politie. Deze teams zijn aanspreekpunt voor de LHBT-gemeenschap binnen én buiten de politie. Politiemensen van Roze in Blauw bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen hen die melding of aangifte willen doen van LHBT-gerelateerde incidenten. Ook mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving bedreigd of lastiggevallen wordt vanwege het feit dat zij lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn, kunnen contact opnemen met RiB NL.

Kijk voor meer informatie op: www.politie.nl/themas/roze-in-blauw.