Akkoord Panopticon voor academisch onderwijs in Koepel

HAARLEM – Er is ruim twee uur over gesproken in de gemeenteraadvergadering van 18 april en er was een hoofdelijke stemming voor nodig. Maar uiteindelijk krijgt het college van de gemeenteraad toestemming om het ontbindingsrecht in de koopovereenkomst met stichting Panopticon te laten vervallen onder de voorwaarde van het verkrijgen van volledige financiering voor herontwikkeling door Panopticon en een omgevingsvergunning voor restauratie van de Koepel.

Door Christa Warmerdam

De stemming over dit punt had de nodige voeten in de aarde. Moussa Aynan (Jouw Haarlem) probeert duidelijkheid te scheppen: "Dus als je tegen bent, dan ben je voor de plannen van Panopticon." Panopticon moet dus wel de benodigde financiering, zo'n 21 miljoen, rond zien te krijgen. Als dit lukt dan krijgt Haarlem in de vroegere gevangenis een 'University of Small and Medium Business'.

Panopticon heeft een afspraak gemaakt met de Nederlandse Global School for Entrepreneurship en de SRH Higher Education GmbH. Veel raadsleden zijn bang dat als de plannen niet lukken, dat het Koepelcomplex alsnog particulier verkocht gaat worden en wil daarom het ontbindingsrecht behouden. Daarmee zou de gemeente het recht hebben de Koepel weer terug te kopen. Dit bleek echter een probleem voor de mogelijke investeerders. Vandaar dat het college hier van af wil zien. Het terugkooprecht blijft overigens wel van kracht totdat volledige financiering is toegezegd en de restauratievergunning op de Koepel in werking treedt.