Jessica Frans, buurtsportcoach van SportSupport.
Jessica Frans, buurtsportcoach van SportSupport. (Foto: Sportsupport)

Sporten voor statushouders

HAARLEM – Medio 2018 ging in Haarlem 'sporten voor statushouders' van start. Het idee achter het project is vooral dat het statushouders helpt om te participeren in stad en samenleving. Al werkend ontdekte SportSupport, dat uitvoering geeft aan het project, dat het sporten veel meer oplevert dan dat.

"Sport heeft natuurlijk een sterk verbindend karakter", vertelt Jessica Frans, vanuit haar rol als buurtsportcoach bij SportSupport coördinator van het project. "Vanuit die gedachte is dit aanbod ontstaan: sport als middel voor integratie van statushouders, bijvoorbeeld doordat ze lid worden van een vereniging. Het gaat met name om mensen uit Syrië en Eritrea en in mindere mate uit onder meer Somalië en Ethiopië. Al snel bleek deze stap echt nog een brug te ver. Bij een enkeling gaat het zo, maar dat zijn dan mensen die zichzelf toch wel goed redden. Een veel grotere uitdaging was om de groep mensen te bereiken die zich níet zelf bij een sportclub melden."

"We zijn ruim een jaar bezig met sporten voor statushouders. In het begin was de drempel nog heel hoog, maar de belangstelling is geleidelijk gegroeid. Ook omdat we een vertrouwensband hebben opgebouwd en statushouders het aan elkaar doorvertellen. Mensen die hun lessen hebben afgerond, stimuleren we om andere sporten op te pakken, bijvoorbeeld de sport die hun kinderen doen. Ook geven we elke zes weken een introles over het sport- en verenigingsleven in Haarlem."