James Hillebrand op het strand van Zandvoort.
James Hillebrand op het strand van Zandvoort. (Foto: Zandvoortse Courant | Joop van Nes)

'Elfstedentocht' van James

HAARLEM - De dertienjarige James Hillebrand is met zijn zelfgemaakte zwerfvuilkar en grijpstok in Zandvoort aangekomen. De jonge Haarlemmer is bezig met zijn 'elfstedentocht' zwerfafval opruimen. Vanuit Haarlem, via Zandvoort en Schiphol, naar uiteindelijk het Vondelpark in Amsterdam.

13-jarige Haarlemmer haalt, al lopend, afval op

James raakte geïnspireerd door zwemmer Maarten van der Weijden. Toen die ooit uitsprak dat de Elfstedentocht nog nooit was gezwommen, ging er een lampje branden bij de Haarlemmer. "Toen bedacht ik om het, al afval opruimend, te gaan doen. Dat is ook nog nooit gedaan."

James krijgt onderweg hulp van zijn familie, vrienden en zelfs twee van zijn oude juffen. Op een website houdt hij al zijn bijzondere vondsten bij en vertelt hij over zijn avonturen. Zo blijken mensen langs de Zeeweg in Bloemendaal zelfs vieze luiers en horloges achter te laten.

De Zandvoortse Courant wachtte James maandag 12 augustus op op de boulevard. Daar vertelde hij over zijn avonturen op dag drie. Nog acht te gaan. Bekijk de video op www.nhnieuws.nl/haarlem.

Via zijn website jamesruimtop.weebly.com hoopt James geld in te zamelen voor een beter milieu. Zijn actie steunen, kan op deze website. De teller stond 12 augustus al op 2.000 euro.