Nancy geniet van het contact met de mensen waar zij schoonmaakt.
Nancy geniet van het contact met de mensen waar zij schoonmaakt. (Foto: Kennemerhart)

Werken in de thuiszorg: Iedere dag is weer anders

REGIO - Ouderenorganisatie Kennemerhart zorgt ervoor dat het huishouden van zo'n duizend thuiswonende cliënten op rolletjes loopt.

Nancy is één van de huishoudelijk medewerkers die deze cliënten ondersteunt: "In mijn werk heb ik altijd één doel voor ogen gehad: mensen zo lang en zo comfortabel mogelijk laten wonen in hun eigen huis. In hun vertrouwde omgeving en hun buurt. Een dankbaar doel dat ontzettend veel voldoening geeft. Om dit te bereiken is het prettig dat ik de cliënten van Kennemerhart elke dag steeds beter leer kennen, én zij mij. Doordat ik het vaste gezicht ben voor veel mensen, kan ik beter inspelen op hun persoonlijke wensen."

Dat is belangrijk, want geen huis is hetzelfde. "Huishouden is heel persoonlijk werk: elke bewoner heeft zijn eigen wensen, rituelen en spullen. Ik heb dan ook gemerkt dat cliënten meer willen dan een huishoudelijke hulp. Met de cliënten kijk ik naar hun behoeften, met aandacht voor het persoonlijke contact. Het werk is iedere dag en in ieder huishouden weer anders. Naast het huishoudelijke werk bied ik een luisterend oor aan de cliënten. Sinds ik hier werk, heb ik dan ook zoveel verschillende persoonlijke (levens)verhalen gehoord."

Nancy vindt het mooi om te zien dat zij met deze afwisselende werkzaamheden direct betekenisvol kan zijn. "Het huis is schoon én je ziet de cliënt opleven door het persoonlijke contact. En dat is het allermooiste aan mijn vak."

www.kennemerhart.nl