Jur Botter woont een repetitie bij.
Jur Botter woont een repetitie bij. (Foto: Melle Meivogel)

B&W zingt The Public Domain

HAARLEM - Op zaterdag 6 juli vindt in Schalkwijk de uitvoering van een groots koorevenement plaats, The Public Domain van de Amerikaanse componist David Lang. Burgemeester Jos Wienen en de wethouders Jur Botter en Marie-Therese Meijs doen ook mee.

Door Willem Brand

Op 21 mei deden Botter en Meijs mee aan een repetitie van het Schalkwijk Koor in de Gravenzaal, op 28 mei was Jos Wienen met Meijs van de partij in winkelcentrum Schalkwijk. Of hij de bas was, wist de burgemeester vooraf niet. Zijn zangstem zou ook tenor of bariton kunnen zijn. Een beetje onwennig begon hij aan de warming-up van dirigente Emma Rekers.

Een week eerder ervoer Meijs in de Gravenzaal de repetitie als een warm bad, reden om nog een keer aan te sluiten. 'Het leidt enorm af van je dagelijkse beslommeringen. Ik ben even helemaal los van de politiek als ik zing.'

Dat vonden ook vader, moeder en dochter De Gouw die altijd met zijn drieën naar repetities van het Schalkwijk Koor in de Wereldmuziekschool komen. André de Gouw: 'Wethouder Botter heeft trouwens een uitstekende bas en die kunnen we goed gebruiken.' Ook dochter Isis en moeder Joke vonden het een geslaagde avond.

Joke: 'Het samen zingen is fijn en gelukkig hoef je geen geschoolde zanger te zijn.' Op het stadhuis zong ook Heleen van Bakel. 'Ik hou van zingen maar ik kom ook voor de locatie. Mijn moeder die lang soliste was in een koor, is net overleden en mijn ouders zijn in de Gravenzaal getrouwd.' Jur Botter: 'Sommige stemmen lijken individueel zacht of fragiel, maar samen klinkt het mooi. Ik hoop dat mensen nieuwe contacten opdoen.'

In WC Schalkwijk vertelt Claire Reeves van de Koorbiënnale, dat ze voor de uitvoering een samenwerking zijn aangegaan met het Nederlands Kamerkoor. Koren en projectkoren vanuit het hele land, ook enkele uit Haarlem, doen met hun eigen dirigent mee.

Op zaterdag 6 juli om 17 uur wordt het stuk opgevoerd op het Leonardo da Vinciplein in Schalkwijk. De toegang is gratis.