Petitie bomenkap populair

HAARLEM - De Haarlemse politiek was donderdagavond stellig in het afkeuren van een plan af om een strook bomen te kappen in het Haarlemse stadsbos.

De gemeente werkte in opdracht van de gemeenteraad een plan uit om de entree bij restaurant Dreefzicht te verbeteren. Dat voorstel ging veel te ver, meenden ruim 20.000 mensen die afgelopen week een petitie ondertekenden tegen de bomenkap. Ook in de gemeenteraad kreeg het plan vorige week donderdagavond geen goedkeuring.

Wethouder Merijn Snoek gaf aan met een nieuw plan te komen en dat aan de gemeenteraad voor te leggen. Hij stelt ook voor met raadsleden ter plekke te gaan kijken hoeveel bomen er in het nieuwe plan eventueel gekapt kunnen worden. "We komen met een nieuw voorstel en u kunt beslissen. U bent de baas." Snoek stelde voor 1000 vierkante meter met meer dan zestig bomen te kappen en de grond te ruilen voor een parkeerplaats van restaurant Dreefzicht in de Haarlemmerhout. Zo zou er een mooiere entree van het monumentale stadsbos komen.

Het plan voor bomenkap dat nu op tafel ligt is een voorlopig ontwerp. De adviescommissie voor de Haarlemmerhout, waar verschillende organisaties in zijn vertegenwoordigd, is tot nu toe positief gestemd. Ook omdat er weer bomen elders voor in de plaats komen.