De kathedraal van bovenaf gezien. De brug en het uitzicht trekt vele bezoekers uit de regio.
De kathedraal van bovenaf gezien. De brug en het uitzicht trekt vele bezoekers uit de regio. (Foto: PR )

Klim naar het licht populair

HAARLEM - De toren- en gewelventocht Klim naar het licht in de KoepelKathedraal van Haarlem is een groot succes. Sinds de start op 1 mei zijn al 10.000 kaarten verkocht. Voorzitter Wim Eggenkamp van Stichting Kathedrale Basiliek Haarlem spreekt van een uitstekende start.

Tienduizendste kaartje inmiddels verkocht

Klim naar het licht duurt naar verwachting tot eind juli. Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo mikt op 50.000 bezoekers die kennis willen maken met de culturele schatten, binnengalerij, bijzondere trappenhuizen en architectuur van de kathedraal. Maar omdat de teller na ruim twee weken al op 10.000 staat, sluit voorzitter Wim Eggenkamp niet uit dat de aanvankelijke prognose naar boven toe moet worden bijgesteld: De mensen die de tocht al hebben gemaakt zijn razend enthousiast. Je ziet dat terug op onder meer social media. We hopen de opgaande lijn de komende maanden door te trekken."

De Klim naar het licht kan zowel individueel als in groepsverband worden gemaakt. De laatste tijd tonen steeds meer scholen uit Haarlem en omstreken belangstelling voor het project. Het advies aan hen is om vanwege de massale toeloop vooraf via de website kaartjes te kopen.

De KoepelKathedraal staat met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. De kathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers en ongeveer zo groot als de Notre Dame in Parijs. De kerk telt 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog en bevat bouwstijlen als neogotisch, neoromaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage.

https://www.koepelkathedraalhaarlem.nl/

Afbeelding