Duinbehoud blijft vechten voor minder lawaai Circuit Zandvoort

REGIO - Na vijfendertig jaar afwezigheid keert het grootste race spektakel ter wereld, de Formule 1 als Dutch Grand Prix, in 2020 terug op Zandvoort. Stichting Duinbehoud heeft samen met Rust bij de Kust, Milieudefensie afdeling Haarlem, Stichting Vrienden van Middenduin actie gevoerd tegen de komst van de Grand Prix en bezwaar gemaakt tegen de vergunning voor het uitvoeren van de helikoptervluchten tijdens de Jumbo Racedagen.

Marc Janssen, duinconsulent van Stichting Duinbehoud. "Duinbehoud gaat door met acties tegen de overlast van het Ciruit Zandvoort." Zeer teleurstellend vindt Duinbehoud dan ook de uitspraak van de Rechtbank Haarlem op 14 mei die de provincie in het gelijk stelt in het verzoek om een voorlopige voorziening.

"De provincie geeft aan dat zij met de vergunning om 50 keer per dag met helikopters heen en weer te vliegen geen probleem ziet in het verstoren van vogels midden in het broedseizoen. Naar de mening van de provincie gaat dit niet ten koste van de totale populatie broedvogels in de Kennemerduinen. En als burgers daar een probleem mee hebben, dan moeten ze maar een handhavingsverzoek indienen. Uit deze opstelling van de provincie Noord-Holland blijkt duidelijk dat zij pleziervluchten met helikopters belangrijker vindt dan het beschermen van broedvogels in de duinen," aldus Janssen.

Vrees

Duinbehoud vreest dat de overlast nog erger wordt met de definitieve komst van de Formule 1 naar Zandvoort. De infrastructuur rond Zandvoort is niet berekend op de grote bezoekersaantallen die door de Grand Prix en andere evenementen naar het Circuit komen. Dat leidt tot grote verkeersoverlast. Het toenemende autoverkeer draagt bij aan de luchtverontreiniging (met onder andere stikstofoxides), die in de huidige situatie al te hoog is en de duinnatuur beschadigt.

Blijvende inzet

"Naast het actievoeren tegen en het binnen de perken houden van de overlast van het circuit streven we voor Zandvoort en omgeving naar een goede zonering van kustbebouwing, waarbij voldoende ruimte is voor rust en natuur. Ook in de binnenduinrand zetten we ons in voor het behoud en herstel van landschap en natuur, zoals de bossen van de landgoederen, bloemrijke graslanden en herstel van de waterhuishouding en duinbeken.", aldus Duinbehoud.