Een scene uit Clybourne Park
Een scene uit Clybourne Park (Foto:PR )

HAARLEM - Clybourne Park, de met een Tony Award en Pulitzerprijs bekroonde satire van de Amerikaanse schrijver Bruce Norris, is dit voorjaar voor het eerst in Nederland te zien. Norris zet met dit kleinmenselijke verhaal universele en maatschappelijke thema's als gentrificatie en raciale spanning op scherp. Thema's die ook in Nederland aan de orde van de dag zijn. Op vrijdag 24 mei staat de voorstelling in de Toneelschuur.

Humor en drama in Clybourne Park

Er zijn vele voorbeelden te noemen van buurten die na jaren van verloedering ineens aan het veranderen zijn. Allerlei, vaak culturele, initiatieven worden er genomen, nieuwe bewoners vestigen zich in de buurten en uiteindelijk stijgen de woningprijzen. Hoe ontstaat dit proces van gentrificatie of gentrification? Hoe herken ik de ingrediënten die hiertoe leiden?

Bekroonde satire over gentrificatie

Samenleven is geen vanzelfsprekend gegeven en Clybourne Park geeft een ingenieuze inkijk in hoe verschillende groepen mensen omgaan met het opeisen van een plek. De gespannen woningmarkt in steden als Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Den Haag, maar ook de leegloop van dorpen in Nederland, dwingen ons om te kijken naar de complexiteit van migratie; wereldwijd én lokaal. De satirische vorm van Clybourne Park biedt precies de juiste dosis humor en drama om te dealen met deze maatschappelijke thema's.

Clybourne Park gaat over raciale spanningen en gentrificatie. In de buurt Clybourne Park in Chicago wordt voor weinig geld een huis verkocht aan een zwart gezin, de eerste zwarte familie in de witte wijk. Prompt beginnen de buren zich te roeren, bevreesd als ze zijn om hun gemeenschap: voor je het weet wordt de buurt onbewoonbaar. .

Afbeelding