Een mooie leeftijd verdient een mooi feest. Ook kwam burgemeester Jos Wienen langs .
Een mooie leeftijd verdient een mooi feest. Ook kwam burgemeester Jos Wienen langs . (Foto: Rowin van Diest)

Honderd hoeraatjes voor Miep Oremus

HAARLEM - "Miep, Roos, Roosje of hoe jullie haar ook allemaal noemen," heet jullie van harte welkom op dit feest. Zo begon de speech van de dochter van mevrouw Oremus. Dinsdagmiddag 17 december vierde haar moeder met alle genodigden haar 100ste verjaardag in Wooncentrum de Roos. Met een optreden van het Spaarne Kwartet en een speciaal bezoek van burgemeester Jos Wienen is mevrouw Oremus flink in het zonnetje gezet.

Met een mooie speech over haar moeder, werd iedereen welkom geheten. "Mijn moeder was niet groot, maar wel sterk. Doordat ze uit een groot gezin kwam en naar de de kostschool gestuurd werd toen ze 7 jaar was, verloor ze op haar negende haar moeder. Als oudste meisje van het gezin kreeg ze plots veel op haar schouders."

Moeder en dochter onafscheidelijk

Toen haar man haar verliet was hun enige kind, dochter Angèle, ook negen jaar oud. Sindsdien zijn de vrouwen onafscheidelijk. "Ik was soms ontzettend bang om haar te verliezen, want ze had vaak migraine maar moest ook heel hard werken. Daarom koos ik er ook voor om niet naar de universiteit te gaan maar om te werken, we hadden het gewoon niet breed."

Toch braken er betere tijden aan toen Angèle trouwde en met haar man in Frankrijk ging wonen. "We namen moeder vaak mee. Ook maakten we mooie reizen met haar. Naar de oostkust en de westkust van Amerika, naar Zuid-Afrika, een rondreis door Spanje, dus het leven werd weer goed voor haar." Na maar liefst 70 jaar in Amsterdam gewoond te hebben verhuist mevrouw Oremus naar Haarlem, om dichter bij haar dochter te kunnen wonen. Zij woonde inmiddels met haar toenmalige man in Heemstede. "Het was fijn dat ze weer in de buurt kwam wonen."

Feest compleet

En vandaag, op deze mooie dinsdagmiddag geniet mevrouw Oremus van alle aandacht die zij krijgt. Met een leuk optreden van het Spaarne Kwartet, zij traden ook op voor haar dochter die destijds 65 werd, en de komst van burgemeester Jos Wienen is het feest compleet. Vergezeld met een grote bos bloemen kwam Wienen mevrouw Oremus van harte feliciteren.

Dit feest, haar verjaardag, is tevens een afscheidsfeest. Enkele maanden geleden is moeders gevallen en wordt sindsdien verpleegd in Zorgcentrum Breezicht in IJmuiden. Haar thuisbasis De Roos wordt binnenkort verruilt voor een plek in het Reinaldahuis, waar ze zich hopelijk net zo thuis voelt. Zichtbaar genietend gaat mevrouw Oremus met de burgemeester op de foto. Dat moet natuurlijk worden vastgelegd. "Je krijgt niet vaak een bezoek als dit,". Omdat het zicht slecht is, wordt alles door haar dochter uitgelegd. "Ze is nog redelijk helder, dus dat scheelt wel."