Kinderen hebben recht op goede opvang.
Kinderen hebben recht op goede opvang. (Foto: Pixabay)

Verbetering hulp aan kinderen in opvanglocaties

HAARLEM – De gemeente heeft onderzocht hoe het staat met de hulpverlening aan en ondersteuning van kinderen die zitten in de maatschappelijke of vrouwenopvang. In een brief aan de gemeenteraad rapporteert het college hierover. Ook is er een verbetervoorstel gemaakt.

Door Christa Warmerdam

Aanleiding is een initiatiefvoorstel uit februari 2018 van raadsleden Anne Sterenberg (VVD) en Pascal Spijkerman (D66), die toen nog in de raad zaten. Dit initiatiefvoorstel vraagt om verbetering van de hulp en ondersteuning aan kinderen in de maatschappelijke en vrouwenopvang.

Drie opvanglocaties zijn onderzocht: Vrouwenopvang Haarlem, Maatschappelijke opvang Haarlemmermeer en Maatschappelijke opvang Velserpoort. Hoewel de drie opvanglocaties van vrouwen- en maatschappelijke opvang alle drie hun eigen specifieke doelgroep hebben, hebben de kinderen die er wonen veel dingen gemeen. Een groot deel heeft een trauma opgelopen door mishandeling, door verwaarlozing, maar vooral omdat ze niet zonder risico of in een veilige situatie hebben kunnen opgroeien.

Er is al veel verbeterd, zo heeft Velserpoort inmiddels een natuurtuin gerealiseerd met dieren, kruiden, speelattributen, nieuwe beplanting en gras. In het gebouw zelf is een studeerkamer beschikbaar en is een nieuwe ruime gezins-/puberkamer ingericht. In de Vrouwenopvang in Haarlem is ruimte beschikbaar voor kinderen; één voor de allerkleinsten en één voor de iets oudere kinderen. Deze ruimten zijn vergelijkbaar met faciliteiten in een kinderdagverblijf en echt ingericht voor de kinderen. Toch valt er nog veel te doen, hierover zijn afspraken gemaakt met de opvanglocaties. Voor de Vrouwenopvang bijvoorbeeld heeft de gemeente Haarlem het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) opdracht gegeven om samen met de Blijf Groep (hulp bij huiselijk geweld) specialistisch jeugdhulpaanbod te ontwikkelen.