Het Haarlems Klein Koor.
Het Haarlems Klein Koor. (Foto: PR )

Haarlems Klein Koor brengt bijzonder theatraal concert

HAARLEM - Met het nieuwste concert Sferen duikt het Haarlems Klein Koor onder leiding van dirigent Enrique López-Cortón op zaterdagavond 6 juli in het drielichamenprobleem. Dat levert een bijzonder, verrassend en afwisselend theatraal concert op rond prachtige, passievolle muziek. Het concert vindt plaats om 20.00 uur in de Remonstrantse Kerk. Regie is van Kim van Goor, de pianobegeleiding van Hans van Beelen en Charlie Bo Meijering.

De drie werken die het koor ten gehore brengt, zijn de Psalmensymfonie van Stravinsky, de Liebeslieder Walzer van Brahms en The Ballad of Magna Carta van Weill. Composities die contrasteren qua stijl en sfeer, maar die elkaar qua inhoud ook treffen op belangrijke punten. De stukken gaan alle drie over het universeel menselijk thema verlangen, naar verlossing, liefde en vrijheid.

De ondertitel van het concert Sferen is 'een theatraal concert rond het drielichamenprobleem'. De drie composities kunnen gezien worden als drie 'hemellichamen', die ieder staan voor een bepaalde sfeer. Hoe de drie verschillende lichamen op elkaar in werken, valt vooraf moeilijk te voorspellen. Beweegpatronen van twee lichamen zijn te berekenen. Denk aan parabolen, ellipsen of hyperbolen. Maar bij drie of meer lichamen ontstaan onvoorspelbare én vaak prachtige patronen. Die onvoorspelbaarheid van de banen van drie bewegende lichamen staat in de hemelmechanica bekend als het drielichamenprobleem.

In 1887 loofde koning Oscar II van Zweden ter ere van zijn 60-ste verjaardag een prijs uit voor het oplossen van het drielichamenprobleem. Poincaré ontdekte dat schijnbare wanorde toch exact bepaald is en geordend tot stand komt. Poincaré legde daarmee het fundament voor de chaostheorie en won de prijs.

Leg nu het drielichamenprobleem op de uitvoering van de bijzondere composities, de uitvoerenden en het publiek. Niet alleen de prachtige composities van Stravinsky, Brahms en van Kurt Weill werken op elkaar in op onvoorspelbare wijze, ook het koor en de pianisten, de dirigent en u, het luisterend publiek beïnvloeden elkaar.

Het drielichamenprobleem is ook het uitgangspunt voor de regie van Kim van Goor. Het koor zingt in stilgezette tableaus, beweegt in patronen en soms in (geordende) chaos. Dit theatrale concert, vol van hemelse muziek, liederlijke klanken en revolutionaire noten met een bijzondere regie resulteert in een bijzondere ervaring. Remonstrantse Kerk, Prins Hendriklaan Haarlem. Aanvang 20.00 uur.

Kaarten verkrijgbaar via www.haarlemskleinkoor.nl