Onipa bij het Houtfestival.
Onipa bij het Houtfestival. (Foto: Roel Syperda)

Houtnacht en Houtfestival druk bezocht

HAARLEM - De combinatie van prima festivalweer en een volgepakt cultureel programma bracht op zaterdagavond en zondag heel Haarlem op de been. In een drukke Haarlemmerhout genoten mensen van topkwaliteit uit binnen- en buitenland.

Na een waterig begin van het weekend verscheen zaterdagmiddag perfect op tijd het zonnetje, wat de ideale achtergrond leverde voor een veelzijdige Houtnacht. Al bij het lekkere openingsoptreden van Handsome Harry & the Hummingbirds begon het veld zich te vullen. Op drie verschillende podia zorgden de optredens van onder andere Spektrum, Soultrash en T-99 voor een eigenzinnige en authentieke sfeer waar jong en oud van genoten.

Ook op zondag was het gezellig druk. Terwijl in de Grenzeloos tent het Ma'tut Music Ensemble en het Etenesh WassiƩ Trio indruk maakten blies in Familia Convoi Exceptional het dak eraf. Naarmate de avond naderde kwam de culturele sneltrein op volle toeren. Op de jazzpunk van Benjamin Herman's Bughouse en de tropische Zoca Flava afsluiting van Onipa en Umoja danste het publiek de nacht in.

Ook buiten de podia was er van alles te beleven. Verhalenvertellers namen je mee naar vreemde werelden, documentaires van verschillende filmmakers toonden het leven uit allerlei gezichtspunten en de audiovisuele kunst van het Golfproject daagde de zintuigen uit. Op de meest onverwachte momenten stuitte je op optredens en demonstraties, zomaar midden op het veld.

Deze editie van het Houtfestival bood een culturele kaleidoscoop voor alle leeftijden, gewoon gratis in de vrij toegankelijke Haarlemmerhout. (Inter)nationale klanken, beelden, smaken en verhalen smolten er samen in een heerlijk ongedwongen sfeer.