Afbeelding
(Foto: )

Schalkwijk belicht: Verhalen van de stad

HAARLEM - Commissaris van de Koning Arthur van Dijk opende woensdag 9 oktober de tentoonstelling Schalkwijk belicht. Vanaf vandaag kan iedereen kennis maken met de geschiedenis van Schalkwijk en die van de huidige bewoners. Zij vertellen waarom ze in Schalkwijk wonen, hoe ze er terecht zijn gekomen en waarom ze zo trots op hun eigen wijk zijn.

60 jaar in beweging

Ook in de jaren vijftig van de vorige eeuw kende Haarlem een groot huizentekort. Voordeel: er was toen nog ruimte. Het totale grondgebied, dat wij nu kennen als Schalkwijk, werd uitgekozen om het steeds groter wordende huisvestingsprobleem op te vangen. Europawijk werd gebouwd en binnen twintig jaar verrezen hier ook de Boerhaave-, Meer- en Molenwijk. Haarlem kreeg er 3500 eengezinswoningen en 7800 flatwoningen bij. De wijk vormt nog steeds een apart deel van de stad. Bewoners komen zelden in het centrum en Haarlemmers zijn vooral in Schalkwijk te vinden als ze op bezoek gaan bij familie en vrienden. Kees (30 jaar): "Wonen in Schalkwijk lijkt anders, maar ís helemaal niet anders!"

Trots en rijkdom

Met de tentoonstelling Schalkwijk Belicht maakt u kennis met de geschiedenis van Schalkwijk, het huidige stadsdeel en zijn bewoners. Waarom wonen ze in Schalkwijk, hoe zijn ze er terechtgekomen en waar liggen hun trots en hun rijkdom. Theo (85 jaar): "Ik houd van netjes, recht en strak, daarom houd ik van Schalkwijk." Aan de hand van portretten en objecten worden de verhalen van de wijk en bewoners verteld. Dit geeft de bezoekers de kans om kennis te maken met de meeste multiculturele en meest groene wijk van Haarlem.

Voor de tentoonstelling is gebruikgemaakt van foto's en verhalen van het project DubbelBelicht van Marisa Beretta.