Een schilderij van Ed de Jong.
Een schilderij van Ed de Jong. (Foto: PR )

Kunstmarktseizoen Spaarndam weer van start

SPAARNDAM - Het vijftigste kunstmarktseizoen in Spaardam begint zaterdag 20 juli. De nog altijd populaire markt staat er vijf zaterdagen en telt 45 kramen met tal van soorten creaties, schilderijen, sieraden, aquarellen, beelden, fotografie enzovoorts. Het is een feest van herkenning en verrassing.

Sommige kunstenaars willen bezoekers er steeds weer zien, zoals Ed de Jong en Wiebe van der Zee. Maar de kunstmarkt wil ook steeds nieuwe gezichten laten zien. Dit keer zijn dat er tien. De kramen staan langs de historische Westkolk, de oude sluis van het mooie dorp. In de sluis worden de hele dag kleinere schepen geschut. Behalve kramen staan er in de beschutting van de oude huizen ook twee terrassen aan het water, waar het goed toeven is.

Op de markt is er vrijwel de hele dag muziek te horen, deze zaterdag van Paul Marselje (http://www.marselje.nl/paulmarselje/), die er al regelmatig speelt vanaf de eerste editie in 1970. Sinds 1988 is hij voorzitter van de markt. Na deze vijftigste editie neemt hij afscheid. Rond 17.00 uur wordt daar aandacht aan gegeven. In de Oude Kerk zingt om 14.00 uur de cantorij van het dorp in een 'meezing-workshop', een ontspannen uurtje, toegang gratis.

Spaarndamse Palingrokerij 'Holland Paling' heeft 20 juli open dag. Palingroker Ton Balm zal deze zaterdag laten zien hoe op ambachtelijke wijze Spaarndamse paling wordt gerookt en verwerkt.

Spaarndam is geen autodorp. Bus 14 komt dichtbij de markt. Parkeren kan alleen op grotere afstand, bijvoorbeeld in Spaarndam-oost.