Restaurant Flamboyant wordt door familie gerund. Staand vanaf links: Onki, Noah, Bodhi, Kenneth en Judith. Zittend: Mildred en Theo.  

Zittend: MIldred en Theo.
Restaurant Flamboyant wordt door familie gerund. Staand vanaf links: Onki, Noah, Bodhi, Kenneth en Judith. Zittend: Mildred en Theo. Zittend: MIldred en Theo. (Foto: Rowin van Diest)

Gezellig eten met kerst bij Flamboyant

HAARLEM – Net als vorig jaar is Flamboyant met de kerstdagen open en kunnen gasten genieten van een speciaal menu. Het bekende Indonesisch restaurant in het centrum schotelt dan de lekkerste gerechten voor. Kenneth Groenhout laat weten dat zijn staf met de feestdagen er weer helemaal klaar voor is. ''Onze gasten weten wat zij van ons mogen verwachten. Het worden drukke maar gezellige dagen. We gaan er weer wat moois van maken. We hebben er zin in '', aldus Kenneth.

Indonesisch restaurant in Haarlem heeft speciaal menu

De eigenaar tevens kok van Flamboyant is net terug van vakantie uit Indonesië. In 'de Gordel van Smaragd' was hij onder meer op Bali waar Kenneth ongetwijfeld wat 'culinaire proeverijen' heeft ondergaan. ''Ik heb er ook met Indonesische chef-koks mogen koken. Heel leuk. Iedereen die er geweest is, weet dat je daar zo lekker kunt eten. Je begrijpt dat ik dit dan ook niet heb overgeslagen'', zegt hij lachend.

Familierecepten

Flamboyant is een begrip in Haarlem en regio. Wie het over Indonesisch eten heeft, weet dat je dan bij het restaurant aan de Kleine Houtstraat 3 zw moet zijn. Begin jaren negentig begonnen de ouders Theo en Mildred samen met zoon Kenneth en dochter Judith Flamboyant. Kenneth, amper twintig, keek toen mee. Langzamerhand leerde hij de kneepjes van het vak. Kenneth: ''Mijn vader leerde het koken van zijn moeder, mijn oma dus. Mijn oma heeft mij ook het nodige bijgebracht, ik leerde het vak verder van mijn tante die in Hilversum ook een Indonesisch restaurant runt.''

Inmiddels staat de derde generatie van de familie ook in het restaurant. Kenneth's zoon Noah helpt mee in de keuken, waar chef Onki Pieterse (neef van Kenneth) de scepter zwaait. Ook de neven Jesse en Bodhi werken mee in het restaurant, net als Kenneth's zus Judith. ''Ik ben blij dat zij ook in de zaak staan, want het is altijd druk. Behalve de vele gasten die wij in het restaurant mogen ontvangen, doen wij ook veel catering. Bedrijven en grote gezelschappen huren ons in.''

Met de kerst serveert Flamboyant een kerstmenu: als amuse een rendangkroketje geserveerd met sambal-mayonaise, vervolgens diverse voorgerechten zoals soto ayam, martabak en saté manis. ''Als hoofdgerecht brengen wij een speciaal uitgebreide rijsttafel. We koken authentiek Indonesisch, maar ik zeg altijd 'eigenzinnig Javaans'. Wat het precies inhoudt? Kom langs, dan mag je gezellig aanschuiven... ''

Ook zoekt Flamboyant nog personeel voor in de bediening. Mail: info@restaurantflamboyant.nl. Dagelijks open vanaf 17.30 uur. Meer info: www.restaurantflamboyant.nl, op Instagram of op de Facebookpagina. Restaurant Flamboyant, Kleine Houtstraat 3 (zwart) in Haarlem, tel. 023 5421503.