Schrijf mee met de marathon van Amnesty.
Schrijf mee met de marathon van Amnesty. Free fotos/Pixabay

Schrijfmarathon Amnesty International

HAARLEM - De groep Haarlem e.o. van Amnesty International doet ook dit jaar weer mee aan de internationale schrijfmarathon Write for Rights. Tot en met dinsdag 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, worden op verschillende locaties in Haarlem en omstreken zoveel mogelijk brieven geschreven naar regeringen die mensenrechten schenden. Dit jaar is er speciale aandacht voor jongeren.

Focus ligt op jongeren

Het idee achter Write for Rights is dat een lawine aan brieven en kaarten indruk maakt en autoriteiten dwingt mensen eerlijker te behandelen. Het blijkt te werken, want geen regering(sleider) wil bekend staan als onderdrukker, folteraar of tiran. De afgelopen jaren heeft Write for Rights geleid tot bescherming of vrijlating van een aantal mensen voor wie werd geschreven.

16 jaar cel

Dit jaar focust de schrijfactie zich op tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte.

Eén van hen is de 23-jarige Iraanse actrice Yasaman Aryani deelde bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers en droeg daarbij geen hoofddoek.

Yasaman kreeg 16 jaar cel, waarvan ze er minstens 10 moet uitzitten.

Rosenstock-Huessy

De aftrap voor de schrijfmarathon werd op donderdag 28 november gegeven in het Stadhuis van Heemstede, de afsluitende bijeenkomst is op 10 december in de bibliotheek in Haarlem Centrum. Een nieuwe locatie dit jaar is het Rosenstock-Huessy Huis, Hagestraat 10 in Haarlem, waar iedereen op zaterdag 7 december van 10.30 tot 16.30 uur terecht kan. Voorbeeldbrieven en alle andere benodigde materialen zijn aanwezig.