Vrijwilliger Henny Ling.
Vrijwilliger Henny Ling. (Foto: José de Jong)

Koffie & het koor in het Reinaldahuis

Annemarie van der Eem, Woordwijf

HAARLEM - Al 26 jaar is Henny van Ling (76) vrijwilliger bij het Reinaldahuis. Een verhaal over koffie, het koor en 24 mandarijnen.

Reisjes naar Katwijk vind ik altijd leuk

Advertentie

"Ik heb jarenlang als bedrijfsleider gewerkt in een luxe zaak voor schoenen, tassen en paraplu's. Toen ik net gestopt was met werken, zag ik een advertentie in het wijkkrantje. 'Vrijwilligers gezocht in het Reinaldahuis.' Dat leek me wel grappig. Ik dacht: ik ga eens langs, kijken wat ik kan doen. Ik ben toen vrijwilliger geworden in de coffeecorner, nog in het oude Reinaldahuis."

Gratis koffie

"Ook in het nieuwe Reinaldahuis heb ik kort in de coffeecorner gewerkt. Ik heb me toen nog ingezet toen ze bewoners wilden laten betalen voor koffie. Dat vond ik raar, als bewoners boven in de gang gratis koffie konden krijgen bij de zitjes die er toen waren. Ik heb toen medestanders gezocht – en gevonden. En nog altijd is de koffie voor bewoners gratis."

Vaste klanten

"Elke donderdag sta ik op de markt in het atrium achter de fruitkraam. Ik koop het fruit zelf in en heb veel vaste klanten. Van de meesten weet ik precies wat ze willen. Mevrouw Van Thiel koopt bijvoorbeeld elke week een doosje aardbeien en twee bananen. En als er Frankenthalers zijn, een speciale druif, dan neem ik die ook voor haar mee. Mevrouw Van Thiel heeft vroeger een groente- en fruitzaak gehad. Dus die hoef je geen knollen voor citroenen te verkopen."

Boeiend

"Het leukste aan de fruitkraam? Dat is het contact met de bewoners. De omgang met oudere mensen vind ik heel boeiend. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. En met sommige bewoners bouw je echt een band op. Zo was er een meneer – ome Joop – die elke donderdag 24 mandarijnen kocht. En op zaterdag bracht ik er nog 24 bij hem langs. Als dank kreeg ik met Kerst altijd een fles rode wijn. Toen hij ernstig ziek werd, koos hij voor euthanasie. Op de dag dat dat zou gaan gebeuren, zei zijn zoon: mijn vader zou het fijn vinden als je langskomt. Ik heb toen nog even zitten kletsen met ome Joop. En hij had een fles rode wijn voor me, heel bijzonder."

Schatje

"Zes jaar ben ik mantelzorger geweest van een mevrouw die ik heb leren kennen bij de fruitkraam. Toen ik een keer in haar aanleunwoning fruit kwam brengen, zag ik een briefje van het ziekenhuis. Ik vroeg: wie gaat er met u mee? Niemand, zei ze. Ze was 81 en helemaal alleen. Ik ben toen met haar meegegaan en heb jaren voor haar gezorgd. Ik ging langs op de koffie, regelde de boodschappen, deed de was. Samen met mijn man heb ik haar nog verhuisd naar het Reinaldahuis. Ook heb ik haar crematie geregeld. Ik zou zoiets niet nog een keer doen. Maar ik ben blij dat ik haar heb kunnen helpen. Ze was een schatje."

Droomland

"Elke dinsdag ben ik vrijwilliger bij het koor. Ik kopieer de nieuwe liedjes en doe die in mappen, samen met nog een vrijwilliger. Zelf zing ik ook mee. We zingen vaak Amsterdamse liedjes of liedjes uit de oude doos, zoals In een rijtuigie. We hebben laatst nog opgetreden bij de herdenking van bewoners en cliënten die het afgelopen halfjaar zijn overleden. Dat is altijd heel indrukwekkend en emotioneel. Vooral Droomland vind ik mooi om te zingen op zulke avonden."

Appeltaart

"Als vrijwilliger bij Zorggroep Reinalda ga ik ook één of twee keer per maand mee met de reisjes. Naar Katwijk vind ik altijd leuk, of de Lichtjesroute door Den Ilp rond de Kerst. Bewoners vinden de reisjes geweldig; je ziet ze genieten. Ze zijn er lekker de hele middag uit. En sowieso drinken we altijd koffie. Mét appeltaart en slagroom."

Vrijwilliger Henny Ling begeleidt de zanggroep.