Arjan Hooiveld.
Arjan Hooiveld. (Foto: Aangeleverd)

Arjan Hooiveld is al 4 jaar voetbalmaatje

HEEMSTEDE - Arjan Hooiveld zag 4 jaar geleden een advertentie op een abri in Haarlem-Noord: Sport Maatjes gevraagd. Hij besloot te reageren en na een gesprek werd hij gekoppeld aan een maatje. Er bleek een klik tussen Arjan en de jongen met een lichte verstandelijke beperking. "Hij wilde voetballen. Ik werd zijn voetbalmaatje. Nu, 4 jaar later, heb ik nog steeds veel lol met hem".

Inmiddels maakt het voetbalmaatje van Arjan deel uit van een G-team in Bloemendaal, waarvan Arjan teambegeleider is geworden. "Hij traint dan met andere jongens. Samen voetballen zij in het G-team. Daar maken nu vijf mensen deel van uit, die hier op De Hartekamp wonen. Het plezier tijdens de training spat er vanaf. Ik vind het zo leuk dat ik zelf mijn voetbalschoenen ook aantrek en meedoe."

Daarnaast spreken ze één keer in de week af voor een activiteit. Voetballen, fietsen, naar een kringloopwinkel of ergens wat drinken. "Veelal ben ik met hem op dinsdag in de weer".

Arjan vervolgt: "In het begin toen ik aan hem gekoppeld werd, voetbalden wij samen bij Onze Gezellen in Haarlem-Noord. De regelmaat van het sporten zorgde dat zijn conditie beter werd. En zijn wereld werd veel groter. We bouwden een band op. Om in sporttermen te spreken: Er maakten stappen voorwaarts. Dat gaf mij een heel goed gevoel."

Het vrijwilligerswerk doet hem persoonlijk goed. "Ik zit altijd achter een computerscherm. Dit is iets heel anders en geeft veel voldoening. Eigenlijk kan iedereen vrijwilliger zijn hier bij De Hartekamp. Ik ben voetbalmaatje, maar je kunt ook terecht als vrijwilliger die klussen of reparaties verricht. Je moet wel aangeven wat je voorkeur is. Het vrijwilligerswerk vind ik ook niet vrijblijvend."

De 48-jarige Heemstedenaar zegt dat hem die vrijwilligersdagen wel energie kost, maar dat het hem ook zelf in conditie houdt. "Ik beschouw het maatjesproject als een gezellig en sociaal samenzijn. Ik vind het zinnig en steek er zelf het nodige van op. Ga er maar vanuit dat mijn maatje naar deze dag uitkijkt, net als ik."

Wil je, net als Arjan, vrijwilligerswerk doen bij de Hartekamp Groep? Er zijn diverse mogelijkheden. Voor vrijwilligers van alle leeftijden. Mail naar: vtenv@hartekampgroep.nl of kijk op:

www.hartekampgroep.nl