Stèph en Arja Ibink in de juweliersiwnkel.
Stèph en Arja Ibink in de juweliersiwnkel. Foto: Rowin van Diest

Ten Boom Juweliers sluit in mei de deuren

HAARLEM - De dagen aftellen is begonnen voor Stèph en Arja Ibink, eigenaren van Ten Boom Juweliers in Haarlem. Nog ruim een maand dan stoppen zij definitief met de bekende juwelierszaak aan de Barteljorisstraat 19. De uitverkoop is volop aan de gang. Heel veel juwelen en sieraden zijn reeds verkocht. "Toen we met de uitverkoop startten, hadden we een collectie van 1700 artikelen. We hebben nu nog 200 stuks. Kun je nagaan hoe hard dit gaat", glundert Stèph.

Foto-expositie over '100 jaar Ibink als juweliersfamilie'

Hoewel de verkoop goed loopt, kun je niet zien dat de vitrines leeg zijn. Stèph vult 'de gaten' op artistieke wijze in. "We hadden bedacht om de kale ruimten die in de vitrines ontstaan, op te vullen met foto's van vroeger en nu", vertelt hij. "Foto's die een beeld geven van onze geschiedenis als juweliersfamilie. Het is namelijk alweer 100 jaar geleden dat mijn opa met het juweliersvak begon, dat was in 1919/1920.

Derde generatie

Vanaf 1930 had hij zijn eigen winkel. Mijn vader Bert ging er mee verder, samen met zijn broer Ger, en ik met mijn broers zette het vak ook weer voort. Wij zijn de derde generatie. Later, begin 2000, kwam ik in contact met Ten Boom Juweliers in Haarlem, en namen mijn vrouw en ik de zaak over. Ik ben de laatste van de derde generatie van de familie die ermee stopt. Onze zoon Tim, de vierde generatie, werkt in een exclusieve horlogewinkel in Amsterdam. De foto-expositie in de winkel geeft dus een mooi beeld van 'bijna 100 jaar Ibink als juweliersfamilie'. "

Museumwinkel

Als de juwelierswinkel in mei dichtgaat, zal die omgeturnd worden tot een museumwinkel. Het gaat bij het aangrenzende Corrie ten Boom Museum horen. Stèph Ibink gaat als vrijwilliger voor deze museumwinkel wat werkzaamheden doen. "Ik ga geen rondleidingen verzorgen maar wel wat vertellen over deze winkel en het ambacht wat betreft het maken van juwelen en horloges. De Ten Boom-horloges zijn bijvoorbeeld hier te zien", zegt hij.

"Verdwijnt de juwelierswinkel, onze webshop op internet blijft doorgaan. Die blijft actief tot medio 2020. De klanten kunnen ons via deze webshop (www.tenboom.nl) bereiken in verband met service en garantie."

Onderscheidend en ambachtelijk

Voorts heeft de scheidende eigenaar oude gereedschappen verzameld, waarmee juwelen op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Deze gereedschappen zijn voor de museumwinkel, dus na de sluiting van de juwelierswinkel. Stèph: ''Wij zijn bekend geworden omdat wij met onze juwelen en sieraden altijd onderscheidend willen zijn. Wie een leuke sieraad of diamantje bij ons koopt, weet dat het op ambachtelijke wijze is gemaakt en uniek is in zijn soort."

Profiteer van uitverkoop

Het echtpaar Ibink zal op twee dagen afscheid nemen van familie, vrienden, kennissen en zakelijke relaties. Stèph: "Op 15 april nodigen wij medewerkers van het museum uit, op 22 april volgt afscheid van familie, vrienden en zakelijke relaties.

Ondertussen kan iedereen nog volop profiteren van onze uitverkoop. We zijn op donderdag, vrijdag en zaterdag open."

Adresgegevens

Ten Boom Juweliers, Barteljorisstraat 19 te Haarlem, www.tenboom.nl.