VVD grootste partij Waterschapsverkiezingen Rijnland

REGIO - De voorzitter van het hoofdstembureau, dijkgraaf Rogier van der Sande, heeft vandaag tijdens een openbare zitting de definitieve uitslag van de waterschapsverkiezingen vastgesteld. Het opkomstpercentage van deze waterschapsverkiezingen is 54,0% en dit is beduidend hoger dan in 2015. Toen was het 46,2%.

In het gebied van het hoogheemraadschap van Rijnland zijn ruim 1.000.000 inwoners opgeroepen om te stemmen. Hiervan hebben 541.989 inwoners een geldige stem uitgebracht. In totaal deden negen partijen mee aan de verkiezingen.

Verdeling van de partijen

Als grootste partij staat VVD op 1 met 20,7 procent van de stemmen. Dit komt neer op 5 zetels. Daarna komt Partij van de Arbeid met 15,1 procent, wat tevens 3 zetels oplevert. Als derde is geƫindigd Water Natuurlijk. Zij verwierf 13,8 procent van de stemmen wat neerkomt op 3 zetels. Daarna komt CDA met 13,6 procent van de stemmen wat uitkomt op 3 zetels.

Partij voor de Dieren heeft 11,7 procent van de stemmers naar zich toegetrokken wat inhoudt dat zij 2 zetels krijgt. 50Plus mag rekeken op 8,1 procent van de stemmen en krijgt hierdoor 2 zetels. ChristenUnie-SGP heeft 7,9 procent van de stemmen ontvangen wat ook telt als 2 zetels.

AWP niet politiek wel deskundig heeft 7,5 procent van de stemgerechtigden voor zich te winnen en heeft recht op 1 zetel. Trots op Nederland heeft met 1,5 procent van de stemmen geen zetels binnengehaald.