Gemeente niet meer verantwoordelijk voor BUUV

HAARLEM - BUUV is de buurtmarktplaats voor en door bewoners van Haarlem. Via BUUV kunnen Haarlemmers elkaar ontmoeten en samen iets ondernemen. Het sympathieke platform is in 2010 in Haarlem van start gegaan en is inmiddels ook landelijk uitgerold.

Door Christa Warmerdam

Het team in Haarlem bestaat uit een netwerkorganisatie met medewerkers van DOCK, Haarlem Effect, MEEdeWering, RIBW-KAM, Vrijwilligerscentrum, Zorgbalans en de gemeente Haarlem. De gemeente heeft tot nu een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling en operationele uitvoering van BUUV. Maar nu wordt het volgens de gemeente tijd dat de deelnemende partijen van BUUV zonder de gemeente Haarlem verder gaan.

Geen consequenties

In april of mei dit jaar volgt de oplevering van de nieuwe BUUV websites en na de zomer van dit jaar wordt de dienstverlening overgenomen door de nieuwe leverancier, Social Care Networks. Haarlem behoudt het eigenaarschap van het BUUV concept en de deelnemende partijen krijgen het gebruiksrecht. Voor de gemeente hebben deze wijzigingen geen personele of financiƫle consequenties. Het budget voor de uitvoering van BUUV Haarlem wordt opgenomen bij het Thema 'Vrijwillige inzet en mantelzorg' in de nieuwe sociale basis.

BUUV kreeg na de start in Haarlem landelijke bekendheid als 'best practice'. Op verzoek van andere gemeenten en de VNG heeft Haarlem sinds 2013 het concept ook ter beschikking gesteld aan andere steden. Het softwareplatform wordt door de gemeenten gezamenlijk gebruikt, met ieder een eigen aansluiting en lokale bewonersmarktplaats.

Via BUUV kunnen Haarlemmers elkaar ontmoeten, samen iets ondernemen of elkaar helpen. Dit kan van alles zijn: koken, gezelschap, boodschappen doen, begeleiding naar de dokter, een klus in huis of tuin. Het team van BUUV bestaat uit bemiddelaars, stagiaires en vrijwilligers. Samen brengen zij vraag en aanbod bij elkaar.