Zij leert Nederlands met Nederlandse liedjes.
Zij leert Nederlands met Nederlandse liedjes. (Foto: Willem Brand)

Toneel als plek van ontmoeting

HAARLEM - In september 2017 meldde zich een bevlogen toneelregisseur in het Taalcafé van Stem in de Stad, Paula Juan Lima uit Argentinië. Zij wilde een theaterworkshop starten. Die groep die Nederlands als moedertaal hebben, laten in een voorstelling zien hoe het is om anderen te ontmoeten.

Door Willem Brand

'Zij leert Nederlands met Nederlandse liedjes'

Twee weken voor de première neemt Haarlems Nieuwsblad een kijkje bij een repetitie. Na afloop vertelt Louise Koster hoe zij erbij kwam. 'Ik werkte bij Stem in de Stad als vrijwilliger in het Taalcafé, hielp statushouders Nederlands te leren. Toen Paula kwam ben ik meegegaan.' Een paar weken later nam Louise buurvrouw Hanna mee.

Een jaar lang maakte de groep elke week al improviserend kennis met toneel en met elkaar. Toen is Paula gaan schrijven. Het stuk gaat over ontmoeting, dat je moeite moet doen om contact te maken en dat je leven dan een mooie wending kan nemen.

In het stuk staat de eenzame maar onbuigzame 'Hanna' centraal. Meerdere malen krijgt zij de kans om in contact te komen. Maar elke keer wijst zij het af. Als een buurvrouw een kopje suiker komt lenen. zegt ze: Ik ben toch geen supermarkt.'

Hanna zegt Paula te bewonderen. Het valt niet mee om zo'n diverse groep naar een optreden toe te laten werken. Paula's mooiste aanwijzing: 'Je moet groter praten'.

Toneel als plek van ontmoeting: Op 28 maart en 18 april gratis om 14.00 uur te zien in de bibliotheek Haarlem Centrum.