De haartjes van de rupsen veroorzaken jeuk en bultjes.
De haartjes van de rupsen veroorzaken jeuk en bultjes. (Foto: Spaarnelanden)

Haarlem zet feromoonvallen in tegen eikenprocessierups

HAARLEM - Spaarnelanden heeft feromoonvallen geplaatst om maatregelen te treffen tegen de eikenprocessierups. In de feromoonvallen zitten geurstoffen die mannelijke eikenprocessievlinders aantrekken. De hoeveelheid gevangen vlinders is een indicatie hoeveel eikenprocessierupsen volgend jaar terugkeren. De vallen zijn geplaatst in de periode dat de rupsen zich ontpopt hebben tot vlinder.

Door verder te herleiden of de gevangen vlinders 'vers' zijn kan de mogelijke herkomst van de vlinder ingeschat worden.

Verse vlinders zijn in de directe omgeving van de vangsten geboren. In Haarlem staan de feromoonvallen in Boerhaavewijk, Molenwijk, Waarderpolder, Vondelkwartier en Koninginnebuurt.

Dit jaar is op verschillende plekken in Haarlem de eikenprocessierups aangetroffen. De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen. Bij het aantreffen van de eikenprocessierups neemt Spaarnelanden passende maatregelen.

Inwoners die een gemeentelijke eikenboom met eikenprocessierupsen aantreffen kunnen dit melden bij de gemeente Haarlem via tel. 14 023 of op de site www.haarlem.nl/melding-doen. Spaarnelanden verwijdert de nesten zo snel mogelijk na het binnenkomen van een melding. Eikenprocessienesten in particuliere bomen worden niet verwijderd door Spaarnelanden.

Meer informatie

Op https://www.spaarnelanden.nl/eikenprocessierups en de door het Kenniscentrum Eikenprocessierups ingestelde website https://processierups.nu/ is meer informatie te vinden over de eikenprocessierups.