Aedes aegypti Mosquito. Close up a Mosquito sucking human blood.
Aedes aegypti Mosquito. Close up a Mosquito sucking human blood. Foto: frank600

De tijgermug gaat op vakantie en neemt mee...

HAARLEM - De afgelopen jaren kwam het een aantal keer in het nieuws: tijgermug gevonden in Nederland! Het klinkt eng, dit soort exotische ziekteverspreiders in Nederland. Maar wat voor ziekten nemen ze met zich mee? Moeten we ons daar in Nederland druk om maken? En hoe zit het op onze favoriete vakantiebestemmingen? Internist-infectiologen Steven van Lelyveld en Robin Soetekouw van het Spaarne Gasthuis vertellen.

De tijgermug, klachten en ziektes

Van Lelyveld: "De tijgermug kan bij het steken virussen overbrengen. Een paar voorbeelden hiervan zijn dengue (knokkelkoorts) en chikungunya."

Wat voor klachten veroorzaken deze ziekten?

Van Lelyveld: "Bij deze virussen zien we wat artsen 'atypische symptomen' noemen. Dat zijn vrij algemene klachten die bij verschillende ziekten of reacties voorkomen. Denk aan koorts, huiduitslag, hoofdpijn en gewrichtsklachten.

Het zijn dus ziekten die qua klachten op elkaar lijken, maar met kleine verschillen. Bij dengue ofwel knokkelkoorts is bijvoorbeeld de pijn aan de gewrichten – zoals de knokkels – vaak heviger."

Koorts, hoofdpijn; dat klinkt niet zo gevaarlijk

Van Lelyveld: "Nou, je wordt er wel echt goed ziek van. Maar de klachten bij dit soort virussen duren meestal 5 à 10 dagen en gaan gelukkig vaak vanzelf weer over. Een enkeling wordt ter ondersteuning opgenomen. In zeldzame gevallen kan iemand wel ernstig ziek worden. Bepaalde vormen van het denguevirus kunnen namelijk inwendige bloedingen veroorzaken."

Moeten we ons in Nederland druk maken om deze virussen?

Van Lelyveld: "Vooralsnog komen ze in Europa vooral rond het Middellandse Zeegebied voor. Je ziet dus dat het deze kant op trekt. Maar ik ken geen gevallen van iemand die deze virussen in Nederland heeft opgelopen."

Soetekouw: "Het is inderdaad niet zo dat de ziektes ook echt in Nederland worden overgedragen. Af en toe hoor je wel berichten over tijgermuggen in Nederland.

Ze komen dan mee als verstekeling en worden meteen uitgeroeid. Het kan op een gegeven moment natuurlijk wel gebeuren dat besmette tijgermuggen zich hier vestigen."