Monique in haar zaak ByOni.
Monique in haar zaak ByOni. (Foto:ByOni communicatie)

ByOni; Duurzaam boetiekje tussen de titanen

HAARLEM - In het centrum van Haarlem, aan de Grote Houtstraat 109, is één van de filialen van ByOni gevestigd. Een klein boetiekje tussen de grote titanen. Het duurzame Nederlandse modelabel ByOni is voor vrouwen van jong tot oud, dik tot dun en staat bekend om haar kleurrijke, tijdloze collecties: chique, maar draagbaar.

Moniek Miedema, eigenaresse én ontwerpster van het modelabel ByOni, maakt mode-industrie transparant. De nieuwe ByOni collectie die in juli 2019 in de winkels komt is geheel traceerbaar. Consumenten kunnen via een QR- code online exact zien waar hun kledingstuk vandaan komt, door wie en hoe het is gemaakt en van welke stoffen. Hiermee is ByOni één van de weinige geheel transparante fashionlabels in Nederland.

Hoogwaardige stoffen

Alle ByOni kleding is van viscose en kleurvast en gaat niet lubberen of kreuken. In het productieproces wordt het draad al in de kleur gesponnen dus is er niet of nauwelijks schadelijk verfafval, zoals bij katoen. "Als we polyester gebruiken, kopen we deze in bij een Italiaans bedrijf dat plastic recycled en daar prachtige hoogwaardige stoffen van maakt. Schoenen en tassen zijn gemaakt van diervriendelijk materiaal en de wol is van leveranciers die diervriendelijk produceren; geen mohair, alpaca, konijn of dons."

Voor iedereen

ByOni bestaat uit een online winkel en zes winkels in Nederland. Moniek onderscheidt zich door in haar shows diverse modellen over de catwalk te laten lopen, van jong en oud tot dik en dun. Ook haar eigen stiefdochter Romy, die het Downsyndroom heeft, is model. "ByOni is voor iedereen", is Moniek's motto.