Zonwering voor huis en tuin.
Zonwering voor huis en tuin. (Foto: Pixabay)

Zonwering voor huis en tuin

Een zonnige zomerdag, dat is genieten. Maar de temperatuur in huis loopt snel op als de zonnestralen op de ramen branden. Datzelfde geldt voor een terras in de zon. Een aangename binnentemperatuur houden? Kies voor zonwering.

Geen slapeloze nachten in een warme slaapkamer, felle zonnestralen die het zicht op het beeldscherm of de beeldbuis belemmeren en een woonkamer die aanvoelt als een sauna. Met bepaalde soorten zonwering is een schaduwrijk terras te creƫren, waardoor het zelfs op het heetste moment van de dag, nog lekker buiten zitten is. De aanschaf van zonwering kan een investering zijn in jarenlang comfort. Door de sterke constructie en het vochtbestendige en vuilafstotende doek gaat zonwering jaren mee.

Zonwering is niet alleen essentieel voor optimaal wooncomfort, het zorgt ook voor een lagere energierekening. Goede zonwering zorgt al snel voor een temperatuurverschil van 5 tot 7 graden, waardoor de airconditioning overbodig wordt. Bepaalde soorten zonwering, zoals screens, rolluiken en gordijnen, komen zelfs in de wintermaanden nog van pas. Door deze zonwering 's avonds en 's nachts te sluiten kan de warmte binnenshuis blijven en kan de verwarming een graadje lager. Al met al betekent zonwering een besparing van 3 tot 12% op de energiekosten.

Soorten zonwering

Er zijn twee soorten zonwering: Buitenzonwering en Binnenzonwering. Buitenzonwering wordt aan de buitenkant van het huis geplaatst en houdt de hete zonnestralen tegen. Binnenzonwering wordt aan de binnenkant van de ramen geplaatst en maakt automatisch onderdeel uit van het interieur. Het houdt niet alleen de felle zonnestralen tegen, maar dient ook als raamdecoratie.