Afbeelding
(Foto: Pixabay/Andreas160578)

Gratis trouwen: Geen onderscheid tussen inwoners en niet-Haarlemmers

HAARLEM - Van alle Noord-Hollandse gemeenten heeft de gemeente Haarlem de langste wachttijd voor het laten voltrekken van een gratis huwelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl naar het aanbod van gratis huwelijken in alle 355 Nederlandse gemeenten.

Haarlemse bruidsparen moeten 9,5 maand wachten voor een gratis huwelijk. Dat is de langste wachttijd van Nederland. Landelijk ligt de gemiddelde wachttijd op 2,5 maand. .

Niet gratis in omringende gemeentes

"Het aantal aanvragen voor huwelijken en geregistreerd partnerschap is het afgelopen jaar toegenomen. We nemen aan dat een van de oorzaken de groei van de stad is. Onderzoek naar achterliggende oorzaken hebben we niet gedaan. In Haarlem kunnen ook niet-Haarlemmers gebruikmaken van het gratis huwelijk. Dat is in vele omringende gemeentes niet het geval. Daarnaast kunnen Haarlemmers omgekeerd niet gratis trouwen in omringende gemeentes als Heemstede, Zandvoort en Bloemendaal," aldus een woordvoerder van de gemeente Haarlem.

Niet verder laten groeien

Daarnaast ziet de afdeling burgerzaken van de gemeente de wachttijd wel toenemen door de gestegen vraag. "De wachttijd was niet eerder zo lang. De gemeente beraadt zich op maatregelen om de wachtlijst af te laten nemen of tenminste niet verder te laten groeien."

Volgens de woordvoerder zijn er in 2018 90 kosteloze huwelijken/partnerschappen voltrokken waarvan er 5 personen uit een andere gemeente afkomstig waren. Dit jaar zijn er 58 kosteloze huwelijken gesloten tot op heden. Hiervan zijn er 4 uit andere gemeenten.