Kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen.
Kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. Graham Oliver

Diploma's breder inzetbaar dan bekend

HAARLEM - Geen leuke baan te vinden ondanks krappe arbeidsmarkt? Kijk eens een deurtje verder in een andere sector. Je kunt namelijk meer met je diploma dan je denkt! Zo is er heel veel werk in de zorgsector, kinderopvang en onderwijs. In deze sectoren zijn vaak goede mogelijkheden om als zij-instromer te starten en/of ervaring op te doen in leerwerktraject.

Ruim 100 diploma's kwalificeren voor kinderopvang

Een sprekend voorbeeld is de kinderopvang. De beroepseisen voor pedagogisch medewerkers zijn door nieuwe wet- en regelgeving enorm gestegen. Door de groeiende economie werken steeds meer ouders en is er grote vraag naar kinderopvang. Veel werk dus voor pedagogisch medewerkers, maar te weinig mensen op de arbeidsmarkt die de opleiding pedagogisch werk hebben afgerond. Een groot te kort aan personeel tot resultaat waardoor er steeds minder ruimte is om kinderen op te vangen.

Wat weinig mensen weten is dat er naast de opleiding pedagogisch werk of pedagogiek meer dan 100 mbo- en hbo-opleidingen kwalificeren voor het beroep van pedagogisch medewerker. Denk aan sportopleidingen, kunstopleidingen, cultureel werk, de opleiding tot onderwijsassistent. Er zijn diverse diplomacheckers te vinden op het internet om te zien of je diploma voldoet. Bijvoorbeeld www.kinderopvang-werkt/check-mijn-diploma.

Pedagogisch medewerker in spe

De Haarlemse kinderopvangorganisatie SKOS biedt zowel zij-instromers en afgestudeerde pedagogisch medewerkers de kans om aan de slag te gaan als pedagogisch medeweker Vacatures vind je op de website www.skos.nl/werken-bij.