Jessica IJzer.
Jessica IJzer. JULIE-BLIK-FOTOGRAFIE

Eenzaam na een groot verlies

BLOEMENDAAL - Alleen naar bed en alleen weer op. In je eentje bedenken wat er vanavond gegeten moet worden, de hele dag zien door te komen. Dag in, dag uit. Je gaat alleen naar een verjaardag, en je komt terug in een stil huis. Alleen op vakantie en ook met de feestdagen ben je alleen. Je koos hier niet voor. Het lot besloot dit voor je.

Ervaringen uitwisselen over eenzaamheid na het overlijden van iemand tijdens de "Week tegen de eenzaamheid"

Gelukkig heb je vrienden. Helaas moet nummer één op zijn kleinkind passen, nummer twee moet naar een vergadering, de derde heeft even geen zin. Moedeloos pak je de afstandsbediening en schenk je nog maar een biertje in. Het gemis wordt met de dag groter en het verdriet steeds zwaarder te dragen.

Je omgeving vraagt amper nog hoe het gaat met je verdriet. En, bang om anderen nog tot last te zijn, vertel je ook zelf maar niet meer spontaan dat je haar eigenlijk iedere dag steeds meer mist. Langzaam raak je steeds meer geïsoleerd. Om de eenzaamheid onder ouderen te verminderen, organiseert de gemeente Bloemendaal van 1 tot 8 oktober met een aantal lokale organisaties ontmoetingen tussen ouderen in het kader van de landelijk actie "de week tegen de eenzaamheid".

Lokale uitvaartverzorgster Jessica IJzer komt in haar werk regelmatig eenzame oudere mensen tegen. "Het is schrijnend om het verdriet en de intense eenzaamheid te zien en te voelen bij mensen die, soms na wel 70 jaar samen, hun partner hebben moeten verliezen. Rouwen is namelijk keihard in je eentje werken aan je verlies. De wereld dendert door, terwijl jij er dagelijks aan wordt herinnerd. Het is belangrijk om daar met anderen over te kunnen praten. Al is het maar om je even niet alleen te hoeven voelen in je eenzaamheid."

Woensdag 2 oktober om 15.00 uur kun je bij Uitvaartzorg Jessica IJzer in Sparrenheuvel aan de Bloemendaalseweg 139 Bloemendaal terecht om onder begeleiding van een deskundige ervaringen uit te wisselen. Graag aanmelden via 06-83595938. www.eentegeneenzaamheid.nl