Maak een vuist tegen eenzaamheid en armoede.
Maak een vuist tegen eenzaamheid en armoede. (Foto: PR )

Het Open Huis voorziet in behoefte aan wijkbewoners in Schalkwijk

HAARLEM - Het is woensdagavond, 17.30 en een groepje mensen staat gezellig met elkaar te kletsen op het plein voor Het Open Huis aan de Professor Bouwmanstraat in Schalkwijk als ik aan kom lopen. Als verslaggever mag ik vanavond op uitnodiging van Molenaar Haarlem b.v. mee eten bij de Open Maaltijd. Eens per twee weken komen zo'n 80-100 wijkbewoners samen om met elkaar te eten en elkaar te ontmoeten. De maaltijd wordt gekookt door vrijwilligers en gratis aangeboden.

Molenaar Haarlem b.v. eerste zakelijk sponsor van Open Maaltijd

Eenmaal binnen is de eetzaal netjes ingericht en zijn de tafels gedekt voor 100 personen. Het is een bont gezelschap, leeftijd of achtergrond maakt hier niet uit en dat is te zien. Kinderen rennen tussen de tafels door en anderen kletsen gezellig met elkaar bij, veel in het Nederlands, soms in de moedertaal.

De Surinaamse Kokkin Danuta heeft gekookt. Ze heeft met een beperkt budget een heerlijke en voedzame maaltijd gekookt. Dat is haar prima gelukt, want alle borden gaan leeg terug na afloop.

Ik spreek Berend Gunnink die als Coördinator van Het Open Huis deze avonden mede organiseert en ik vraag hem waar dit van betaald wordt: "Bijdrages van de gemeente Haarlem, vermogensfondsen, particulieren en samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld de woningbouwcorporatie vormen onze inkomsten. Om de maaltijden te kunnen blijven organiseren zijn wij op zoek naar bedrijven die zich willen verbinden aan een maaltijd en zo impact hebben op de wijk Schalkwijk en de bewoners. Eén maaltijd kost ongeveer € 480,00. Hiervoor kunnen we koken voor maximaal 100 bezoekers. Dit wordt gedaan door vrijwilligers, net als het klaarmaken van de zaal, de boodschappen en het serveren op de avond zelf. Aansluitend is er koffie en thee."

Sponsors gezocht voor de Open Maaltijden

Molenaar Haarlem b.v., onder andere bekend van het verhuren van rijplaten, is het eerste bedrijf die een Open maaltijd sponsort. Directeur Dennis Molenaar: "Al enige tijd zijn wij betrokken bij Het Open Huis. Wij hebben al een paar keer meegegeten en iedere keer zijn we weer onder de indruk wat hier allemaal gebeurt en vooral hoe hard het nodig is. Deze keer sponsoren we als bedrijf een Open Maaltijd en eten we met een aantal van onze personeelsleden mee."

Er is in Schalkwijk sprake van veel eenzaamheid, maatschappelijke scheefgroei, armoede en gebrokenheid in persoonlijke levens en in relaties tussen mensen. www.hetopenhuishaarlem.nl

Afbeelding