De ijsbaan ligt er mooi bij.
De ijsbaan ligt er mooi bij. Foto: PR

Het schaatsseizoen 2019-2020 gaat zaterdag beginnen. Om 12.00 uur open de IJsbaan Haarlem de deuren.

De schaatsen kunnen uit het vet

HAARLEM - Het schaatsseizoen staat weer voor de deur. Op zaterdag 28 september gaan om 12.00 uur de deuren van de ijsbaan Haarlem open voor het publiek. In het openingsweekend kun je goedkoop het ijs op. Zowel op zaterdag (28 september) als zondag (29 september) betaal je slechts € 2,50 per persoon. Je kunt op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur schaatsen en zondag ben je van harte welkom tussen 9.30 en 16.00 uur. Na het openingsweekend gelden weer de reguliere toegangsprijzen. Als je geen schaatsen hebt, kun je die huren bij de schaatsverhuur op de ijsbaan.

Een ijsbaan onderhouden betekent een zomer hard werken

De Haarlemse ijsbaan ziet er weer picobello uit en is helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. De afgelopen zomer is daar hard aan gewerkt. De houten spanten zien ziet er weer gloednieuw uit. Veel onderhoud gebeurt ieder jaar achter de schermen. Zijn vorig jaar de compressoren vervangen, dit jaar waren de CO2-pompen aan de beurt. Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar het zijn heel complexe technische ingrepen… De Haarlem heeft ook een zijn naam hoog te houden als een baan met heel goed en – vooral – heel snel ijs.

Conditie opbouwen door regelmatig rondjes schaatsen?

Lekker rondjes schaatsen op de 400meterbaan is goed voor je conditie en motoriek. Het is ook een effectieve methode om een paar kilo kwijt te raken. Heerlijk je hoofd leeg maken in de frisse buitenlucht. Dat kun je zelfstandig doen, maar ook kun je er voor kiezen een of meerdere keren per week met een vast groepje een trainings- of lesprogramma te volgen bij een ijsclub.

Moet je bij een ijsclub al heel goed kunnen schaatsen? Nee, dat leren de trainers van de club je wel… Gezelligheid en plezier zijn het belangrijkste.Maar er is zoveel meer mogelijk op het Haarlemse ijs.

Het wordt vaak vergeten, maar in Haarlem kun je veel meer dat alleen rondjes schaatsen op de 400meterbaan. Wat dacht je van kunstschaatsen? Dansen op het ijs en iedereen verbazen met je sprongen en pirouettes.

Het wordt steeds populairder: shorttrack. Terecht: shorttrack is snel en dynamisch. Wie weet kun jij aan het eind van het seizoen wel met je vingers op het ijs door de bocht vliegen. Klinkt spannend, toch? Dat is bandy ook. "Bandy?", horen wij je vragen. Ja, bandy is hockey op ijs. Hockeyen op ijs volgens de regels van het veldhockey.

Vind je hockey leuk, dan vind je ook bandy geweldig. Minder ruig dan ijshockey, maar wel spannen en uitdagend.

www.ijsbaanhaarlem.nl