Meine Pieter van Dijk.
Meine Pieter van Dijk. (Foto: PR )

Lezing Prof. Meine Pieter van Dijk: China vriend of vijand?

HEEMSTEDE - Namens PKN Heemstede geeft Meine Pieter van Dijk op dinsdag 12 november om 20.00 uur een lezing in de Pauwehof achter de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein in Heemstede onder de titel: "China, vriend of vijand?". Van Dijk is emeritus hoogleraar aan de Erasmus-universiteit en Chinakenner. In deze lezing gaat hij vooral in op de rol van China in de hedendaagse wereld. Deze boeiende lezing is vrij te bezoeken, maar er wordt om een bijdrage gevraagd.

Armoede en ongelijkheid zijn niet verdwenen in China en de nadelige gevolgen van de groei voor het milieu worden steeds duidelijker. Burgers geven ook steeds meer blijk van verzet tegen een staat die zich manifesteert door digitale camera's, gezichtsherkenningssoftware en een sociaalkredietsysteem.

De aanwezigheid van China in het buitenland roept vragen op. Is China vriend of vijand van de buurlanden, de landen langs de Nieuwe Zijderoute en landen waar China investeert en spioneert?

De toenemende integratie van China in de wereld verloopt in fasen. In de eerste fase gaat het om handel drijven, maar investeringen in de betreffende landen volgen snel. Vervolgens probeert China door investeringen buitenlandse moderne technologie te verwerven, technologie te kopen, of te stelen.

China gebruikt soft power in het buitenland om het verhaal acceptabel te maken. In de volgende fase eist China soevereiniteit over de Chinese Zuidzee op en haalt zich daarmee de woede van aangrenzende landen op haar hals. Tenslotte wordt het Nieuwe-Zijderoute-initiatief gelanceerd.