Ruim ook mee op.
Ruim ook mee op. (Foto: PR )

Strand uitpluizen met Juttersgeluk

BLOEMENDAAL – Op vrijdag 29 november gaat Juttersgeluk het strand van Bloemendaal aan Zee 'uitpluizen'. steun hen door mee te doen met de actie, die onderdeel is van de landelijke 'uitpluisactie' van de Stichting Centree. Verdeeld over tien locaties langs de hele Noordzeekust en de Oosterschelde komen vrijwilligers vispluis rapen. Juttersgeluk verzamelt om 9.45 uur bij Strandpaviljoen San Blas.

Jaarlijks komt er 65.000 kilo plastic in zee

Vispluis is eigenlijk niet zo pluis, het is plastic dat in zee belandt en niet vergaat. Volgens de nationale tellingen van Stichting De Noordzee ligt er een draadje of bosje per meter strand. Het is daarmee één van de meest voorkomende soorten afval dat aanspoelt langs de Nederlandse kust. De plastic draadjes zijn afkomstig van visnetten en worden gebruikt om deze te beschermen tegen de bodem. De plastic draadjes slijten snel af. Jaarlijks komt hierdoor alleen al in Nederland en België ongeveer 65.000 kilo plastic in zee. Een plastic-probleem dat opgelost kan en moet worden.

Hergebruik

De uitpluisactie is een initiatief van de Stichting Centree uit Zierikzee in samenwerking met het NME Schouwen-Duiveland, Schoon Schouwen-Duiveland, MEC Goes, De Bende van het Strand, Paal 10, Hogeschool Zeeland, burgerinitiatief Schoon Goeree-Overflakkee, Juttersgeluk, Jutters Katwijk, Jutters Noordwijk en Doe Mee Verlos De Zee! De partners willen vispluis onder de aandacht brengen door van de draadjes een kunstwerk te laten maken door kunstenaar Kianoosh Gerami.

Aanmelden voor de wandeling via: jutten@juttersgeluk.nl.