Er is geen locatie gevonden voor tijdelijke woningen.
Er is geen locatie gevonden voor tijdelijke woningen. (Foto: Pixabay/Warnchild)

Geen locaties gevonden voor tijdelijke woningen

HAARLEM - Het is de gemeente Haarlem niet gelukt om meer locaties te vinden om tijdelijke woningen neer te zetten. Zo blijft alleen de locatie aan het Delftplein, vlakbij het Spaarne Gasthuis-Noord, voorlopig de enige plek waar dit soort woningen staan.

Door Christa Warmerdam

De gemeenteraad heeft in de vergadering van 27 september 2018 de motie 'Tijdelijk is snel en daadkrachtig' aangenomen. Hierin wordt het college opgeroepen om, gelet op de tekorten in de sociale huurwoningvoorraad, afspraken te maken met de woningcorporaties om in de huidige bestuursperiode 500 tijdelijke woningen toe te voegen en een lijst met potentiële locaties aan te bieden aan de commissie Ontwikkeling waarin er ruimte is voor deze 500 woningen.

Kenmerkend is het tijdelijk karakter van tenminste één van de volgende aspecten: de woning zelf, de bewoning (via het gebruik van een tijdelijk huurcontract) of het tijdelijk gebruik van de locatie waarop een woning wordt geplaatst. Het gaat meestal om woningen van bescheiden omvang. De woningen worden vaak gedeeltelijk of geheel in de fabriek 'gebouwd' en zijn makkelijk verplaatsbaar, stapelbaar, schakelbaar of splitsbaar. Tijdelijke woningen zijn bedoeld voor 'spoedzoekers'. Dit zijn bijvoorbeeld starters, studenten, statushouders en mensen die door een verbroken relatie snel onderdak nodig hebben.

Een taskforce van de gemeente heeft zich gebogen over de vraag of er locaties zijn waar deze woningen gerealiseerd kunnen worden, maar komt dus tot de conclusie dat die er niet zijn. Dit staat in een informatienota die het college op 12 november aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Voor veel mogelijke locaties geldt dat er wordt gewerkt aan permanente woningbouw samen met ontwikkelende partijen, of de locatie is voorlopig nog niet beschikbaar omdat hij voor een ander doel wordt gebruikt. Een derde reden is dat de locatie is uitgesloten in lijn met het coalitieakkoord. En als laatste reden wordt genoemd dat volkstuincomplexen buiten beschouwing blijven. Het college zegt in de nota zich vooral te blijven focussen op de realisatie van permanente woningen zodat er meer mogelijkheden ontstaan voor alle woningzoekenden.