Regeldruk voor & Innovatie van MKB- ondernemers

Jaarlijks is de belofte dat de regeldruk voor MKB- ondernemers zal afnemen. De praktijk is echter weerbarstig. Denk aan de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die per 1 januari 2020 ingaat.

Van belang in de route voor medewerkers die niet passen binnen het bedrijf. Anderzijds vergt het een stukje logistieke regelkunst om oproepkrachten op tijd op te roepen dan wel af te zeggen. Dat geeft een oproepkracht meer zekerheid en dat is van belang voor een goed functionerend bedrijf.

De werkgever heeft in deze de ruimte om in een CAO daar specifieke afspraken over te maken die passen bij het bedrijf maar ook bij het talent dat flexibel naar keuze ingezet kan worden. Voor juridische vragen hierover kan een MKB ondernemer ook terecht bij het GRATIS ondernemers spreekuur 'Sparren met Spectrum op elke dinsdag. Zie voor info de website van het MKB- Haarlem of www.spectrumadvocaten.nl.

Een ander probleem wat Nederland lamlegt is de stikstof discussie! Nederland is echter als sterk dichtbevolkt land een van de grootste stikstof producenten in Europa en wel met gemiddeld vier keer zoveel! Het grootste deel van de stikstof komt uit de veeteelt naast de stikstofuitstoot in het verkeer en de industrie. Het beperken van de maximale snelheid van 130 naar 100 km is levert slechts 3% winst op in deze.

Echter interessant hierbij is de uitvinding van een Haarlemse MKB ondernemer (Andre Kaptein) die met zijn BlueReactor een variant op de bestaande luchtwassers heeft ontwikkeld. De Blueractor is twee keer zo efficiƫnt , compacter met minder gebruik van energie en zonder chemicaliƫn. Dit systeem kan het makkelijkste en snelst de uitstoot in een stal terugdringen aldus de Technische Universiteit Eindhoven. Dat biedt perspectief voor grote maar zeker ook kleine MKB- ondernemers.

Faridah Azimullah, Voorzitter MKB- Haarlem www.mkb-haarlem.nl