Hulp is altijd fijn.
Hulp is altijd fijn. (Foto: Aangeleverd)

Digi-sterker vergroot vaardigheden 65plussers

HAARLEM - "Eerder zocht ik echt niet iets voor mijn plezier op de computer. Maar dankzij digi-sterker doe ik nu wel de financiƫle administratie op de computer. Ik wil mijn zaken ordenen voor als ik plotseling dood zou gaan, dan kan mijn familie mijn administratieve zaken waarnemen en regelen. Maar zonder Digi-sterker was ik niet zover gekomen," zegt de 74-jarige Janine Kooy die sinds 10 jaar op de computer werkt.

Janine Kooy woont in een Centraal Wonen project met gemiddeld 40 volwassenen en 20 kinderen. "Sinds januari heb ik een nieuwe laptop en ik lees via Google mijn mail. En ik vind het heel handig om mijn hele familie te mailen. Dat doe ik liever dan een berichtje plaatsen in de familie - WhatsApp groep. Ook heb ik een facebook account maar daar doe ik eigenlijk niets mee. Omdat ik ook nog steeds de brieven van de belasting per postduif ontvang, kijk ik niet op de digitale overheid. Het gaat goed omdat ik alle rekeningen automatisch betaal."

De 77-jarige Karla Groen is niet echt bang voor de computer zoals sommigen van haar mede-cursisten wel waren bij aanvang van de training Digi-sterker. "Als ik ergens niet uitkom met de computer probeer ik het nog een keer. Alleen heb ik een keer op ja gedrukt en was ik alles kwijt. Als ik nu moet kiezen voor ja of nee dan kies ik voor control alt delete," vertelt Karla lachend.

Digi-sterker is een hele nuttige training. Karla is secretaris van de EHBO-vereniging Heemstede en schrijft al haar verslagen op de computer en kan ze ook beter ordenen nu. Het bijhouden in een excellijst is heel prettig.

Zowel Karla Groen als Janine Kooy vonden de begeleiding bij Digi-sterker in de bibliotheek van Schalkwijk fijn omdat er maar liefst 2 begeleiders waren op 8 cursisten. Voor deze cursus zijn de basisvaardigheden op een computer nodig. Heb je die nog niet dan kun je een cursus Klik&Tik volgen. Ook dan leer je bijvoorbeeld hoe je terug kunt kijken in je bankaccount naar betalingen en dergelijke.

11 maart start er weer een Digi-Sterker cursus bij de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk, Fie Carelseplein 2. De cursus bestaat uit vier dagdelen. Voor meer informatie of aanmelden: 023 - 5115300. Digitaal Sterk! is een samenwerking van DOCK, Haarlem Effect, Pluspunt Zandvoort en de Bibliotheek Zuid-Kennemerland in opdracht van de gemeente Haarlem voor de inwoners van Haarlem en Zandvoort.