Aan de noordkant van de ontwikkelzone is al begonnen met de bouw van 600 woningen.
Aan de noordkant van de ontwikkelzone is al begonnen met de bouw van 600 woningen. (Foto: Christa Warmerdam)

Ontwikkelvisie Haarlem Zuid-West houdt gemoederen bezig

HAARLEM - "Wij willen u namens de Raad heel hartelijk bedanken voor alle belangstelling die u toont en voor het werk dat wij hier doen voor u." Met deze woorden begroet Dilia Leitner op donderdagavond 7 maart de vele bezoekers die speciaal naar de vergadering van de Commissie Ontwikkeling van de gemeenteraad zijn gekomen. Leitner is voorzitter van deze commissie en het agendapunt waar zoveel mensen op af zijn gekomen is de bespreking van het concept van de ontwikkelvisie voor Haarlem Zuid-West. Leitner legt uit: "De commissie bespreekt een onderwerp, maar besluit daar niet over. Zij geeft advies over het ter inzage leggen."

Door Christa Warmerdam

Het gaat om de ontwikkeling van het gebied Zuid-West. Hier wil het college 2100 woningen bouwen, waarvan de helft sociale woningbouw. Het gebied is van de Westergracht in het noorden tot en met de grond aan de zuidkant van de Randweg waar nu volkstuintjes zijn. In het westen wordt het gebied begrensd door de spoorlijn en in het oosten de Leidsevaart. 18 insprekers hebben zich gemeld om de commissie toe te spreken over de gepresenteerde visie.

Woningnood verlichten

Ronald Camstra, voorzitter van Pré Wonen verdedigt het aantal sociale huurwoningen: "Haarlem kent een fors tekort aan sociale huurwoningen en de afgelopen periode hebben we weinig mogelijkheden gehad om bij te bouwen. De gemiddelde tijd dat een woningzoekende staat ingeschreven is de afgelopen jaren gestaag opgelopen tot nu ongeveer negen jaar. Daarom is het mooi dat er onder andere in deze zone nu ruimte ontstaat om de woningnood te verlichten. Het is daarom van belang om vast te houden aan 50 procent sociale huur. In Haarlem Zuid-West is nu maar 16 procent van de woningen een sociale huurwoning, fors minder dan in andere wijken."

Deugdelijk verkeersplan

Het bouwen van zoveel huizen leidt ook tot knelpunten in het verkeer: er zijn al vier knelpunten voorzien op de Pijlslaan, bij de spoorbrug over de Randweg en op de Leidsevaart bij de Westergracht en bij de Randweg. Inspreker Michael Nieweg geeft de commissie een wens mee: "Stuur bij de Spoorzone aan op een deugdelijk verkeersplan. Stuur het verkeer zoveel mogelijk richting Zuidelijke Ringweg en investeer daarin." Aan het eind van de vergadering sluit Leitner af: "Het stuk wordt ter inzage gelegd. Iedereen kan digitaal zijn zienswijze indienen. Dat wordt verwerkt door het college, die neemt ook de visie uit de commissievergadering van vanavond mee. In juni wordt dan de definitieve versie van de Ontwikkelvisie in deze commissie worden besproken. Het verkeerskundig onderzoek komt al in mei."