Het Alzheimer Café wordt elke eerste maandag van de maand georganiseerd in Trefpunt 't Trionk in de Van Oosten de Bruynstraat. 
 Het Alzheimer Café wordt elke eerste maandag van de maand georganiseerd in Trefpunt 't Trionk in de Van Oosten de Bruynstraat.  (Foto: Christa Warmerdam)

Alzheimer Café krijgt groen licht

HAARLEM - Leny Haaring, bestuurslid van Alzheimer Café afdeling Zuid Kennemerland, vraagt in de vergadering van de commissie Samenleving op 7 maart niet veel. Ze vraagt de commissieleden aandacht te hebben voor het Alzheimer Café Haarlem en een klein beetje subsidie voor de huisvesting. Hoewel de commissie daar geen directe toezeggingen over kan doen, kan ze wel op steun van de partijen rekenen als zij een aanvraag zal indienen.

Door Christa Warmerdam

Het Alzheimer Café wordt één keer maand (10x per jaar) georganiseerd in Trefpunt 't Trionk in de Van Oosten de Bruynstraat. "Alzheimer Café speelt een belangrijke rol in het geven van voorlichting over deze ernstige aandoening, het wegwijs maken in het zoeken naar ondersteuning en het leggen van contacten met lotgenoten", legt Haaring uit. Het Alzheimer Café Haarlem draait al meer dan 15 jaar en de behoefte aan zo'n ontmoetingsplek blijkt groot te zijn (gemiddeld 40 en de laatste keer zelfs 80 bezoekers). De ondersteuning van het café zorgt er ook voor dat mensen het thuis langer vol kunnen houden. Haaring: "Wij hebben als locatie niet gekozen voor een zorginstelling want voor mensen met een beginnende dementie en mantelzorgers is dat vaak een beangstigend vooruitzicht en vormt daardoor een grote drempel om hier naar toe te komen. Voor speciale activiteiten als voorstellingen en muziekuitvoeringen zijn wij aangewezen op sponsors en Alzheimer Nederland. Voor de financiering van de locatie vragen wij ondersteuning van de gemeente Haarlem."

Bijna schokkend is om te horen dat jaren geleden, een eerder verzoek om ondersteuning nogal bot is afgewezen. Haaring: "We waren met een aantal organisaties die subsidie hadden aangevraagd, bij elkaar gebracht om te praten over onze subsidie aanvraag. Toen ik vertelde aan de ambtenaar waar ik subsidie voor aanvroeg antwoordde hij: 'wij als gemeente hebben geen zin om feestjes te organiseren en te subsidiëren.' Ik ben zo verontwaardigd en teleurgesteld weggegaan dat we daarna jaren niet om subsidie hebben gevraagd. "John Oomkes (PVDA) vraagt om hoeveel geld het precies gaat. Bij het horen van het bedrag (1.000 euro per jaar) zijn de commissieleden van de verschillende partijen het al snel met elkaar eens: 'Doe die aanvraag en wij zullen u steunen'. Overigens subsidiëren de gemeentes Zandvoort en Heemstede de Alzheimer cafés al vanaf de start, Haarlem heeft nog nooit subsidie gegeven aan dit initiatief.