Het is goed dat kinderen hier nog steeds bij stilstaan.
Het is goed dat kinderen hier nog steeds bij stilstaan. (Foto: Willem Brand)

Bloemlegging Man voor het Vuurpeloton

HAARLEM - Elk jaar wordt op 7 maart bij het monument 'Man voor het Vuurpeloton' op de Haarlemse Dreef een krans gelegd ter nagedachtenis van vijftien op 7 maart 1945 gefusilleerde verzetsmensen.

Door Willem Brand

Onder hen waren twee jonge koeriers van de illegale krant Het Parool. Mede daarom was de organisatie vele jaren in handen van de stichting Democratie en Media (voorheen Het Parool). Sinds enige jaren heeft het Haarlems Verzetsmuseum de organisatie van de herdenking op zich genomen.

Voor het leven getekend

Omstanders werden verplicht naar deze gruwelijke executie te kijken. Zo ook de vader van Kees, die als 14-jarig jochie net uit de Tempelierstraat kwam en richting de Dreef liep. Die gebeurtenis heeft zijn leven getekend. Sinds de oprichting van het monument in 1949 legde de vader van Kees ieder jaar bloemen bij 'De Man voor het vuurpeloton' van Mari Andriessen. Drie jaar geleden is zijn vader overleden en nu houdt Kees de traditie in stand.

De Haarlemse basisschool De Dreefschool heeft het monument geadopteerd. Ieder jaar leggen leerlingen van groep 8 tijdens de herdenking rozen bij de naamstenen van de gevallenen.

Eerst echter krijgen zij een gastles over Haarlem in WOII van Freek van Schie, voorzitter van stichting Haarlems Verzetsmuseum en oud-geschiedenisdocent.

Na afloop van de herdenking vertelt Juul: 'Ik vind het zo bijzonder dat de mensen dat vroeger durfden. Om zo jong in het verzet te gaan. De jongste was negentien, dat scheelt maar acht jaar met mij.' Een reactie van Cas: 'Ik wist wel ongeveer wat er was gebeurd, maar door de lessen weet ik het nu beter. Ik ben me meer gaan realiseren hoe fijn we het nu hebben dat we in vrijheid kunnen leven.'