Kinderen vermaken zich met de oud-Hollandse spellen die vrijwilligers van Jeugdland zelf gebouwd hebben.
Kinderen vermaken zich met de oud-Hollandse spellen die vrijwilligers van Jeugdland zelf gebouwd hebben. (Foto: Rowin van Diest)

Volop vakantiepret op Venneps Jeugdland

Oud-Hollandse spellendag

door Anke Steffers

NIEUW-VENNEP - Het geluid van hamers op spijkers klinkt. Ook is het geratel te horen van balletjes die langs spijkers hun weg naar beneden vinden. Twee kinderen staan geconcentreerd bij het grote houten 4-op-een-rij spel, nadenkend over hun volgende zet. Maar ook in de skelterbaan, de luchttrampoline, de apenkooi en de speeltuin is het druk. Het is voorjaarsvakantie. Ook bij Jeugdland aan de Getsewoudweg. Met elke dag extra activiteiten. Vrijdag is de oud-Hollandse spellendag.

Barbara Muizer (45) uit Hoofddorp is sinds het allereerste begin, bijna 10 jaar geleden, de beheerder van Jeugdland en kijkt tevreden terug op de vakantie. "Het is de hele week druk geweest. Maandag waren er wel 120 kinderen. Zo'n twintig daarvan deden mee aan het spritsen bakken. Ik vind het heerlijk om te zien dat kinderen genieten. En deze week, met dat beginnende voorjaarsweer, hebben ze er echt zin in. Ik zie alleen maar gelukkige gezichten. We hebben er veel werk aan gehad, maar dat is het waard."

Muizer werkte altijd met kinderen. "Ik zat bij de scouting, ging naar de Pabo en zat in het onderwijs. Een deel van de tijd die ik in Jeugdland stop, doe ik betaald, maar er zitten ook heel wat vrijwillige uren in."

Opening

Zij herinnert zich nog de dag dat Jeugdland openging. "Ik was alleen en verwachtte een paar kinderen. Maar het werden er 150. Ik had nog niet eens gas, water en licht. Ik had echt heel snel vrijwilligers nodig."

En de roep om vrijwilligers blijft. "Het is moeilijk om vrijwilligers te vinden. We zoeken nog iemand voor het baliewerk waar kinderen zich melden, gereedschap halen en spullen om te kleien en te knutselen. Maar ook voor het groenonderhoud zijn mensen nodig. En heel graag zou ik een extra handje krijgen op de dagdelen dat ik scholen ontvang waarvoor ik activiteiten verzorg, zoals soep maken met kruiden uit de belevingstuin, een insectenhotel bouwen en technieklessen."

Ook voor de NLDoet-dag, zaterdag 16 maart, kan Jeugdland nog handen gebruiken. "Ik heb klussen voor wel honderd mensen. De Belevingstuin moet worden opgeknapt, een opberghok voor houtjes getimmerd worden. Maar er moet ook schoongemaakt worden, geverfd, hutten gesloopt en geschoffeld."

Huttenbouw

De Huttenbouw-driedaagse in de meivakantie is één van de grootste trekkers van Jeugdland. "De eerste morgen helpen ouders een handje met bouwen. Ik zag dit in Almere. Ze hadden daar prachtige hutten. Dit kwam dus door hulp van ouders. Na het morgentje helpen, gaan de kinderen zelfstandig verder."

Jeugdland is het hele jaar door geopend. Op woensdag en vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. In alle vakanties van maandag tot en met zaterdag. Jeugdland werkt niet met leden. "Mensen kunnen een jaarabonnement afsluiten of een 10-rittenkaart kopen. Gewoon een dagje komen spelen, kan ook. Wie wil bouwen, kan een bouwpas aanschaffen, waarmee het hele jaar aan hutten gebouwd kan worden."

Agenda

15 maart - Hele dag open, vanwege staking van leerkrachten. Met o.a. een kampvuur
16 maart - NL Doet dag
13 april - Jeugdland got Talent
29+30 april+1 mei Huttenbouw
1 juni: Brandweerdag met Stichting Paraat. Met demo's, vuur blussen en brandweerspelletjes.
15 juni: Grote heldendag. Mensen komen verkleed als 'held', zoals een agent, een brandweerman en een prinses.

www.jeugdland.net/nieuwvennep


Stichting Maatvast laat Klant Waarde Onderzoek uitvoeren

HAARLEMMERMEER - Maatvast heeft Participe Advies gevraagd onderzoek te doen naar de toegevoegde maatschappelijke waarde die de organisatie, door het beschikbaar stellen van haar locaties, biedt. Bezoekers en vrijwilligers worden bevraagd hoe zij dit waarderen.

Maatvast is de beheerder/exploitant van 26 locaties in Haarlemmermeer. Zij streeft ernaar bewoners en vrijwilligers optimaal in staat te stellen om via haar dorps- en buurthuizen en jongerencentra de sociale samenleving en cohesie te versterken. Of zij slaagt in het leggen van verbindingen moet blijken uit het onderzoek waarin ook gevraagd wordt om verbeterpunten. Zo wordt de open vraag gesteld welke veranderingen of nieuwe activiteiten de bevraagden zien voor hun locatie.

Het onderzoek loopt tot 10 maart.