Leraar Hoofdvaart College op non-actief

HOOFDDORP - Een medewerker van het Hoofdvaart College is door de schoolleiding geschorst, omdat hij de profeet Mohammed beledigd zou hebben. Leerlingen hadden een klacht ingediend bij de directie. Dat schrijft De Telegraaf.

De medewerker is techniekinstructeur op de vmbo-school en heeft in gesprek met het dagblad anoniem gereageerd op het voorval. Volgens hem zou hij tijdens de les hebben opgevangen hoe een leerlinge tegen haar klasgenoot had gezegd "dat haar moeder mij 'haram', ofwel vies, vindt".

De schoolmedewerker zou haar hierop hebben aangesproken en in de pauze stonden ineens andere scholieren om hem heen en riepen "op hoge toon dat ik de profeet beledigd zou hebben", tekent De Telegraaf op uit de mond van de geschorste techniekinstructeur, die anoniem wil blijven.

Een aantal leerlingen diende een klacht in bij de directeur van de school. Deze besloot naar aanleiding hiervan de instructeur "tijdelijk vrij te stellen van zijn werkzaamheden".

In de schorsingsbrief van de directeur staat waar de vermeende belediging van profeet Mohammed over gaat. 'U heeft gezegd dat Mohammed getrouwd was met een meisje van 8 en dat in Nederland een volwassen man die trouwt met een meisje van 8 als pedofiel wordt gezien', valt te lezen, maar de geschorste medewerker ontkent dit gezegd te hebben. "Ik ben christen en weet hoe belangrijk het geloof is. Ik respecteer ieders geloof en zou me nooit beledigend uitlaten, ook niet over de islam." Toch is de schorsing door scholenkoepel Dunamare Onderwijsgroep met maximaal 3 maanden verlengd.

Vertrouwen beschadigd

Op hun website reageert de scholenkoepel, dat uit het gesprek tussen de geschorste medewerker en het bestuur "duidelijk is geworden dat het onderlinge vertrouwen over en weer in ernstige mate beschadigd is". Daarom is er vanuit Dunamare een voorstel gedaan tot een mediationtraject, maar de geschorste medewerker heeft een klacht ingediend bij de onafhankelijke Commissie van Onderwijsgeschillen. Op 21 maart is de hoorzitting.

De Algemene Onderwijsbond AOb maakte niet eerder mee dat een leraar op non-actief is gesteld wegens een geloofskwestie, zegt een woordvoerster van de lerarenvakbond naar aanleiding van de berichtgeving van De Telegraaf. Volgens de AOb verdient de leraar juridische bijstand. "Als je iemand buitenspel zet, is het vaak heel moeilijk om terug te komen''.

Het Hoofdvaart College was niet bereikbaar voor commentaar. Dunamare Onderwijsgroep laat weten 'geen inhoudelijke mededelingen meer te doen over deze kwestie'.

i.s.m. mediapartner NH Nieuws